Annons

Annons

Annons

Här är Sveriges värsta vab-fuskare

Förra året skedde en kraftig ökning av polisanmälningar för vab-fusk.

Försäkringskassan krävde och fick tillbaka skadestånd på över 81 miljoner kronor.

De värsta syndarna har försökt fuska till sig runt en halv miljon kronor.

Förra året skedde en kraftig ökning av polisanmälningar för vab-fusk. Försäkringskassan krävde och fick tillbaka skadestånd på över 81 miljoner kronor. Arkivbild.

Nya siffror från Försäkringskassan som TT tagit del av visar att antalet föräldrar som misstänkts fuska med vab-ersättning ökade med nästan 50 procent 2019 jämfört med 2018.

Annons

Även totalsumman som återkrävts av Försäkringskassan har stigit markant, från drygt 69 miljoner kronor under 2018 till över 81 miljoner kronor förra året.

Alexandra Wallin, chef för avdelningen Barn och familj på Försäkringskassan ser inte ökningen som ett bevis för ökat fusk utan att myndighetens satsningar nu ger resultat.

– Vi gjorde en större genomlysning under 2017 och såg att vi hade problem med felaktiga utbetalningar. Sedan dess har vi jobbat stenhårt och intensifierat vårt kontrollarbete inom flera områden och gjorde ganska stora satsningar förra året.

Annons

Är det enbart tillfredsställande att fler fastnar eller också tudelat att så många faktiskt försöker att fuska?

– Jag skulle hellre vilja se att vi gjorde många kontroller men inte hittade något så det är dubbeltydigt men det känns väldigt bra att vi hittar de fel som görs.

Skräckexempel

Det finns fall som dock sticker ut rejält:

För en kvinna i Örebro län återkrävde Försäkringskassan 540 000 kronor. Detta efter att hon under tre års tid ansökt om tillfällig föräldrapenning vid 138 tillfällen.

En annan person, en kvinna i Jönköpings län, ansökte om ersättning vid 189 tillfällen under fem och ett halvt års tid. Där beslutade myndigheten att återkräva 495 000 kronor.

Den tredje värsta syndaren i Sverige är en man i Stockholms län som vid 82 tillfällen gjorde ansökningar. Försäkringskassan beslutade att återkräva 420 000 kronor från mannen.

Omedvetna fel

– Vi har inte sett några geografiska skillnader eller könsskillnader. Det är lite fler kvinnor som kontrolleras men det är också flera kvinnor som tar ut tillfällig föräldrapenning, säger Alexandra Wallin.

Annons

Vissa föräldrar har omedvetet gjort fel, andra kan exempelvis ha vabbat samtidigt som de varit på jobbet eller tagit ut semester. Det kan också vara så att antalet arbetstimmar överdrivits, allt för att få en högre ersättning.

– När vi hittar fel är en del av dessa omedvetna. Sedan finns det en liten grupp som gör medvetet fel och det ser vi väldigt allvarligt på och vill verkligen hitta. När vi sedan misstänker brott har vi en skyldighet att polisanmäla.

Från Försäkringskassans sida kommer nu arbetet att utökas under 2020 med ännu mer omfattande arbete.

TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan