Annons

Annons

Annons

Annons

Eksjö

Grundaren ser ljust på framtiden för Hjärtats hus

Text: 

På knappt fyra år har Hjärtats hus startat upp sin verksamhet i Jönköping, Värnamo, Eksjö och Tranås, men nu drar man ner på uppstartstakten menar initiativtagaren Maggie Målevik.

– Under det kommande året kommer vi att fokusera på att landa och hitta vår roll, men självklart är förhoppningen att sprida det till fler orter framöver.

Sedan Maggie Målevik grundade Hjärtats hus för fyra år sedan har verksamheten växt till att numera omfatta fyra orter på Höglandet.

Hos Hjärtats hus är kaffet alltid varmt. Det säger grundaren Maggie Målevik och beskriver fikat som en enande kraft i sammanhanget.

För många kan det nämligen vara svårt att ta steget och möta andra när man drabbats av en svår sjukdom.

Annons

Annons

– Det krävs ingen anmälan utan man kan komma och gå lite som man vill. Det beror helt på när man kan och orkar träffas, säger Maggie som idag är friskförklarad från sin egen cancer.

Ofta hålls föredrag eller aktiviteter kopplade till sjukdomen och dess utmaningar.

– Vi har en väldigt bra blandning mellan män och kvinnor. Sedan har vi en ganska hög medelålder, men det vill vi ändra på och försöker att anpassa föreläsningarna så att även yngre vill komma till oss, säger Maggie.

Snart sätter verksamheten igång på riktigt i Tranås. Under hösten arrangerade Hjärtats hus några enstaka träffar i NBV:s lokaler som varje gång lockade ett femtontal cancerdrabbade och anhöriga, men hädanefter kommer man att finnas tillhands en dag varannan vecka precis som i Jönköping, Värnamo och Eksjö.

– Det har gått fortare än vi planerat, så nu måste vi först och främst lägga krut på de fyra orterna som redan finns. Under det kommande året kommer vi att fokusera på att landa och hitta vår roll, men självklart är förhoppningen att sprida det till fler orter framöver, säger Maggie.

Såhär långt har det inte varit något problem att hitta volontärer med egna erfarenheter av cancer som drabbad eller anhörig. Maggie säger att många vill ge tillbaka till andra då de åter har hälsan.

– Vi har inte behövt jaga volontärer än, men det är klart att vi alltid behöver fler som kan tänka sig att hjälpa till. I Tranås har vi precis startat så där är behovet extra stort, säger hon.

Annons

Annons

fler orter inom de närmsta åren?

– Projektet ägs utav Region Jönköpings län och vi vet inte än hur det kommer att se ut efter de här tre projektåren, men att det kommer leva vidare är jag helt säker på. Förhoppningsvis finns Hjärtats hus på ännu fler ställen, i fler regioner och berör fler sjukdomar än enbart cancer i framtiden. Behovet finns, det vet vi, säger Maggie.

Annons

Annons

Till toppen av sidan