Annons

Annons

Annons

Tranås centrum

Tranås har landets snabbaste räddningstjänst – igen

För andra året i rad är Tranås räddningstjänst snabbast i hela landet. Dessutom klättrar även ambulansen upp till förstaplatsen. Både brandkår och ambulans har en mediantid på under tio minuter från att larmet inkommit till att första resurs är på plats.

Henrik Fransson, räddningschef i Tranås kommun sedan några månader tillbaka.

Den riksomfattande jämförelsen är gjord av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Sveriges kommuner och regioner. De har mätt tiden från det att SOS Alarm fått larmsamtalet till att första resursen är på plats.

Annons

Annons

Tranås toppar både listan för räddningstjänst och ambulans. Ambulansen i Tranås är landets enda som har en mediantid kortare än tio minuter. Räddningstjänstens mediantid är cirka åtta.

– Det handlar inte om att vi kör snabbare eller klär oss snabbare, det handlar om geografin, säger räddningschef Henrik Nilsson till Kommunalarbetaren.

Det är andra året i rad som räddningstjänsten i Tranås tar hem förstaplatsen. Dessutom är det tredje gången sedan 2014 brandkåren har varit snabbast i landet. För ambulanssjukvårdarnas del innebär senaste resultatet en klättring från silver- till guldplacering.

På sista plats i statistiken för ambulansen ligger Pajala där mediantiden är ungefär 38 minuter. Den kommun där räddningstjänsten tar längst tid är Överkalix. Där tar det oftast mer än en halvtimme innan första resursen är framme. Tilläggas ska att inte alla kommuner finns med på listan. Vad gäller ambulanssjukvården saknas 27 kommuner, medan det saknas tre i räddningstjänstens rankning.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan