Annons

Annons

Annons

Polisens specialinsats: Ska granska yrkestrafiken i hela Sverige

Den här veckan har polisen i Sverige en nationell trafikvecka.

Fokus ligger på att granska den tunga yrkestrafiken.

– Vi vill bland annat upptäcka de som kör för länge utan paus, säger Erling Andersson, poliskommissarie på Utvecklingscentrum Mitt.

Bilden är en genrebild.

Mellan den 10 och 16 februari har polisen i Sverige extra kontroller av den tunga yrkestrafiken på landets vägar. Man kommer till den största delen fokusera på att granska vilo- och körtider, farligt gods och lastsäkring, skriver polisen på sin hemsida.

Annons

Annons

Anledningen till satsningen är att man vill minska antalet döda och allvarligt skadade i trafiken.

– Det är viktigt att yrkesförarna är noggranna med kör- och vilotider för trafiksäkerheten. Men även transportköparna har en viktig roll. De kan till exempel bidra till ökad hastighetsefterlevnad genom att ställa krav i upphandlingar och beställningar av transporter så att förutsättningarna finns att köra säkert, säger Maria Krafft, måldirektör Trafikverket, i ett pressmeddelande.

”En säkerhetsrisk”

Poliskommissarie Erling Andersson fyller i:

– Vi vill bland annat upptäcka de som kör för länge utan paus eftersom förare som inte får den vila de ska ha är en säkerhetsrisk i trafiken.

Polisen kommer även lägga fokus på cabotage, vilket innebär att utländska transportföretag med hjälp av ett speciellt tillstånd har rätten att åka igenom ett annat EU-land.

– Vi välkomnar polisens fortsatta fokus på cabotage. Cabotagetransporter som inte följer reglerna undergräver förutsättningarna för rättvisa villkor inom åkerinäringen, säger Petra Mejtoft, sektionschef på Transportstyrelsen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan