Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Misstänkt coronafall i Småland var falsklarm – personen inte smittad

Ett nytt misstänkt fall av coronasmittan upptäcktes i Småland på tisdagen.

Men bara timmen senare kom beskedet – det var ett falsklarm.

– Testet var negativt, säger smittskyddsläkare Christian Blomkvist till tidningen.

Bilden är en genrebild.

På tisdagen testades ytterligare en person för coronavirus – den här gången i Växjö, något som Smålandsposten var först att rapportera om.

Annons

Personen, som hade varit i Kina, blev sjuk med luftvägsbesvär efter att denne kommit tillbaka till Sverige.

Provsvar väntades komma senare på tisdagskvällen eller onsdagen – men resultatet kom mycket snabbare än så. Bara timmen efter att nyheten kommit ut meddelade Christian Blomkvist att personen inte var coronasmittad.

– Testet vad negativt, säger Blomkvist, som annars är väldigt förtegen om händelsen:

Annons

– Vi har valt att inte berätta så mycket om individen då det handlar om ett litet län. Och nu är det inte så relevant när personen ändå inte är smittad, säger han.

Hur gick själva testet till?

– Vi har ett isoleringsrum på akutmottagningen här i Växjö som man kan gå in på från parkeringen, så man inte behöver gå in i väntrummet och riskera att komma i kontakt med andra människor, säger Christian Blomkvist och fortsätter:

– I det här rummet blir personen undersökt av en läkare med visir som har ett andningsskydd som filtrerar luften. Vi tar det säkra före det osäkra och följer rutiner och riktlinjer från Folkhälsomyndigheten.

Ett bekräftat fall i Sverige

I slutet av förra veckan var det ett annat misstänkt fall av coronavirus i Småland. På fredagen meddelade dock Region Kronoberg att personen inte var smittad.

Den sista januari, i Jönköping, upptäcktes det första bekräftade fallet av coronaviruset, som klassas som en samhällsfarlig sjukdom, i Sverige. Det handlar om en kvinna i 20-årsåldern som kan vara student på Jönköping University.

Christian Blomkvist.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan