Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Regionen ser över sitt lager av munskydd

Text

Regionen ser över sitt lager av munskydd för sjukvårdspersonalen.

Enligt smittskyddsläkare Malin Bengnér finns det tillgång till material – men teoretiskt sett kan det bli en brist på munskydd.

I måndags gick folkhälsomyndigheten ut och varnade för att risken är hög för att personer upptäcks i Sverige som har smittats av coronaviruset. Samtidigt bedömde myndigheten risken för allmän smittspridning i Sverige som låg.

Det ändrade läget har gjort att regionerna i landet, som har ansvaret för att det finns tillräckligt med sjukvårdsmaterial, gått igenom sina förråd. Enligt ett inslag från Ekot på Sveriges Radio har lagren i några av landets regioner börjat sina när det gäller vissa ansiktsskydd och munskydd. Ekot uppgav att Region Jönköping börjat ransonera just munskydd. En snabb test på nätet visar också att flera olika typer av munskydd är slutsålda.

Annons

Kan bli brist

Smittskyddsläkare Malin Bengnér vill inte tala om någon brist av munskydd i nuläget.

Annons

– Vad vi gör nu är att se över våra lager och hur materialet är fördelat på olika ställen. Just nu har vi material men rent teoretiskt kan det bli en brist på munskydd, säger Malin Bengnér.

På vissa håll har lagren enligt Ekot redan börjat sina. Många munskydd kommer från Kina så vad händer om produktionen där minskar?

- Det går säkert att få tag på det någon annanstans. Men faller hela produktionen i Kina blir det problem. Det är svårt att kommentera detta eftersom läget ändrar sig hela tiden, säger Malin Bengnér.

Smittskyddsläkare Malin Bengnér

De munskydd som används av sjukvårdspersonal är annorlunda än de munskydd man kan köpa på apotek.

– Sjukvårdspersonalens munskydd är tättslutande och filtrerar luften. Man andas genom masken och den är ganska jobbig att ha på sig en längre tid. Den andra typen av munskydd, som också går att köpa, skyddar inte på det sättet. Inom vården använder vi de munskydden som rena stänkskydd från exempelvis saliv, säger Malin Bengnér.

Tvätta händerna ofta

Men fortfarande gäller rådet för människor utanför vården att det är effektivare att tvätta händerna ofta med tvål och vatten och att inte peta sig i ansiktet, näsan eller ögonen.

Annons

I början av veckan gick folkhälsomyndigheten ut med en förändrad riskbedömning för coronaviruset.

Annons

Har det ändrat ert sätt att arbeta?

– Nej, vi jobbar på samma sätt som tidigare men ser nu över hur vi kan inventera upp verksamheten. Det finns en plan för hur vi ska kunna frigöra vårdplatser om det behövs, säger Malin Bengnér.

Finns det skäl för människor att bli rädda för coronasmittan efter den förändrade riskbedömningen?

– Det finns ingen anledning till oro. Det finns bara ett enda fall där en person blivit smittad av coronaviruset i Sverige, säger Malin Bengnér.

Carina Mattsson Sandberg, områdeschef för upphandling och inköp på regionen, berättar att regionen har ett lager i egen regi. Men det är svårt att veta hur det kommer att se ut med tillverkning av exempelvis munskydd och om leverantörerna kan leverera det man behöver. Det är 21 regioner i landet som köper från samma leverantör.

Hur förbereder ni er?

– Man kan handla väldigt mycket på en gång och vi har hört oss för hos andra leverantörer. En del har mer än andra.

Är du orolig för att region Jönköping ska bli utan nödvändigt sjukvårdsmaterial?

– Alla bör tänka efter hur man ska förbereda sig. Vi har en bra tanke om hur vi ska hantera detta, säger Carina Mattsson Sandberg.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan