Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Flera nya coronafall i Jönköpings län – totalt åtta smittade

Jönköpings län fick flera nya fall av coronaviruset på fredagen.

Fem äldre personer, tre män och två kvinnor, har smittats.

– Finns det en minsta risk, även om det verkar långsökt, att de har spridit det vidare så kommer vi att undersöka det, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér.

Bilden är en genrebild.

På fredagen kom beskedet: Ytterligare fem personer i Jönköpings län har bekräftats vara smittade av det nya coronaviruset.

Det handlar om tre personer, en kvinna och två män i åldrarna 63-74 år, som varit på samma resa i norra Italien och som bland annat har åkt buss med andra smittade personer.

Annons

Annons

– Det var en buss som tog dem från hotellet till flygplatsen i Italien och de flög hem till Sverige samma dag, den 29:e februari. Det tar i genomsnitt fem dagar från att man utsatts för smittan till att man själv får symptom, och det är först då det riskeras att spridas vidare. Så vi känner oss inte alls oroliga för att de smittade någon på väg hem från Italien, säger Malin Bengnér till tidningen.

De två andra drabbade är ett par, en man och en kvinna i åldrarna 75-78 år. De har varit i närkontakt med en smittad person från en annan region i Sverige, berättar Malin Bengér.

– Det är viktigt att betona att alla fem tillhör de grupper som vi visste att vi skulle se nya fall av. Det handlar om personer som varit i riskzoner och personer som haft kontakt med andra bekräftade fall, säger smittskyddsläkaren.

Åtta smittade i länet

Ingen av de smittade personerna är allvarligt sjuka och de hålls isolerade i sina hem. Vården jobbar nu med smittspårning och kartlägger alla personer som de drabbade kan ha varit i kontakt med.

– Finns det en minsta risk, även om det verkar långsökt, att de har spridit det vidare så kommer vi att undersöka det. Det handlar om noggranna intervjuer med de smittade, vilka de har träffat de senaste dagarna och hur de har träffats. Dessa fall har upptäckts med hjälp av tidigare smittspårning och det är så vi jobbar vidare.

Annons

Totalt är det nu åtta personer i Jönköpings län som bekräftats vara smittade. Ungefär 60 personer i länet har testats för viruset – varav 30 den senaste veckan.

Annons

– Under veckan som gått har det skett en snabb spridning av coronavirus både i världen och i Europa. Vi tror att det kommer vara ett fortsatt högt tryck nästa vecka, avslutar Malin Bengnér.

Smittskyddsläkare Malin Bengnér: ”Vi tror att det kommer vara ett fortsatt högt tryck”

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan