Annons

Annons

Annons

Polisen varnar för coronabedrägerier: ”Nytt sätt att lura till sig pengar”

Text

Äldre personer får se upp för ”coronabedragare”. Den varningen går polisen ut med efter ett nytt, spektakulärt fall i Skåne.

– De erbjuder sig att handla och i stället lurar de till sig pengar, säger Evelina Olsson på polisen.

Bedragarna ber äldre om bankkort och dess uppgifter och lovar att de ska handla mat till dem.

På söndagen gick polisen ut med en varning på myndighetens hemsida. Det har nämligen kommit till polisens kännedom att äldre personer blir uppringda av okända personer som erbjuder sig att hjälpa till med matinköpen.

Annons

Annons

Enligt Evelina Olsson, presstalesperson på polisen i region syd, finns det minst ett pågående fall i Skåne. Det kan dock finnas ett stort mörkertal.

– Bedragarna ringer upp en äldre person och erbjuder att handla åt dem nu i virustiderna. De ber om en inköpslista, men också bankkort och koder. Då ringer varningsklockorna, säger Evelina Olsson.

Hon fortsätter:

– De senaste månaderna har det varit flera omfattande åldringsbrott mot äldre, framför allt i södra Sverige. Bedragarna hittar hela tiden nya sätt att lura till sig pengar.

Polisen vill därför uppmana äldre personer vara extra vaksamma. Man ska inte under några omständigheter lämna ut pengar i förskott eller kortuppgifter till främmande människor.

– Behöver man hjälp med att handla matvaror bör man ta kontakt med anhöriga, grannar eller de grupper som organiserar den här typen av hjälp. Det finns i dag olika grupper på Facebook som tillhandahåller den här tjänsten, säger Evelina Olsson.

Drabbade personer rekommenderas att kontakta polisen på 114 14.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan