Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Efter flera nya dödsfall i Sverige – nu uppmanas äldre att stanna hemma

Äldre riskerar att drabbas allra hårdast av coronaviruset.

Nu avråder statsepidemiolog Anders Tegnell riskgruppen från att lämna sina hem.

– Jag hoppas att så många som möjligt kan hitta andra som hjälper dem, säger Tegnell.

Statsepidemiolog Anders Tegnell avråder äldre från att lämna sina hem

Efter att ytterligare fyra personer dött till följd av coronaviruset, och antalet bekräftade smittofall passerat 1 000, konstaterade Folkhälsomyndigheten på måndagen att det nu finns en samhällsspridning i Sverige.

Annons

Annons

På en pressträff berättade statsepidemiolog Anders Tegnell att den allra tydligaste utvecklingen är i Stockholm – och att stockholmarna som kan jobba hemifrån bör göra det.

– Det kan ha en betydelse för hur utvecklingen ser ut de närmaste veckorna, sa Tegnell, enligt TT.

”Dags att vi hittar lösningar”

Anders Tegnell avråder även äldre, som ligger i riskgruppen att drabbas allra hårdast av coronaviruset, från att gå ut, exempelvis för att handla mat och andra vardagliga ärenden.

– Det är dags att vi som samhälle hittar bättre lösningar på det. Det kan vara tråkigt för dem att vara instängda, men vinsterna kommer vara påtagliga. Jag hoppas att så många som möjligt kan hitta andra som hjälper dem, sa statsepidemiologen, som även upprepade tidigare råd om att inte hälsa på äldre släktingar.

Polisens varning

Polisen har tidigare gått ut med en varning om ”coronabedragare” efter ett nytt, spektakulärt fall i Skåne i helgen.

Bedragarna ringer då upp en äldre person och erbjuder sig att handla åt dem nu i virustiderna. De ber om en inköpslista, men också bankkort och koder. Polisen vill därför uppmana äldre personer att vara extra vaksamma.

– Behöver man hjälp med att handla matvaror bör man ta kontakt med anhöriga, grannar eller de grupper som organiserar den här typen av hjälp. Det finns i dag olika grupper på Facebook som tillhandahåller den här tjänsten, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan