Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Motstånd kan behövas för att hävda sin egenart

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Replik

till Fundersam medborgare, 13 mars.

Signaturen ifrågasätter nationalismens syfte och vad man värnar om då det, enligt signaturen, exkluderar helheten. För att förstå innebörden av nationalism, måste man förstå vad som pågår och vad som är alternativet till nationen och de som värnar den.

Ett land utan gränser är förvisso ett öppet land, dit alla kan komma och gå. Det betyder inte att det är uteslutande bra, det vet vi idag med alla rån- och stöldligor, kriminella nätverk och bedragare, vars livsluft är öppna gränser. Sverige har med sin frikostiga bidragspolitik även lockat invandrare med stora försörjningsbehov vilket utarmar välfärden. Klansamhällen breder ut sig som kolonier i Sverige med kultur som krockar med den svenska. Utrymmet i media handlar i stora delar om detta, så bevisligen är allt detta stora problem för Sverige och det som leder till nationens sönderfall. Man får anta att sådant alternativ till en nation, inte är vad signaturen önskar.

Annons

Annons

Om man vill utesluta kriminella element och värna välfärden och tryggheten, då har man förstått hälften av grejen med svensk nationalism.

Det som Sverigedemokraterna vill poängtera med sverigevänlighet är den samhörighet som alla som kommer hit ska känna i det svenska. Ja, Sverige har verkligen en egen kultur, det säger jag som är invandrad dansk och antagligen ser det tydligare än de flesta infödda. Ibland är det svårt att definiera på en direkt fråga så det blir ofta något ytligt som också är svensk kultur.

Varför skämmas för sådant som man i alla andra nationer håller så högt, och som har bildats genom historien? En egenart som är själva kittet mellan människor i ett land, en stolthet, en medvetenhet, och förhoppningsvis ett tryggt samhälle som man känner sig hemma i, en kultur värdig att besöka som turist från alla världens hörn och en helhet, om man vill tillhöra den.

Att värna nationen och nationens egenart betyder inte fientlighet mot omvärlden eller att man inte är en demokrati. Man utesluter inget utan välkomnar in i hemmet med förväntan att gästen ska anpassa sig och vilja bli en del av helheten.

Där har vi nog konflikten och vattendelaren. De som inte tycker att Sverige har någon kultur att värna och de som känner ett gungfly när många främmande kulturbärare rycker in med starka kulturer. Kulturer som både är bra och mindre bra, men som kommer i en fart och mängd som är svår att absorbera för vilket samhälle som helst. I det läget kan fientlighet uppkomma och motstånd behövas för att hävda sin egenart. Det är således en naturlig reaktion som borde förstås även på ett överideologiskt plan och inte användas till att nedvärdera nationalister, sverigevänner och svenska kulturbärare.

LENA TORP

SVERIGEDEMOKRATERNA, NÄSSJÖ

När främmande kulturbärare kommer in i landet kan fientlighet uppkomma och motstånd behövas, skriver Lena Torp (SD). På bilden ses några svenska kulturbärare i folkdräkt. Foto: Janerik Henriksson/TT

Annons

Annons

Till toppen av sidan