Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Nu stänger Njudungsgymnasiet – balen och studenten kan komma att ställas in: "Ser väldigt mörkt ut"

Text

Under onsdagen kommer både Njudungsgymnasiet och Vetlanda Lärcentrum gå över till att enbart bedriva distansundervisning. Om utvecklingen av coronaviruset fortsätter i samma takt som nu kan det bli så att studentbalen och även studentfirandet kan komma att ställas in.

Från och med onsdag ska elever på Njudungsgynasiet och Vetlanda Lärcentrum hålla sig hemma. Skolan hoppas inom en snar framtid att arbeta med fjärrundervisning, det berättar skolchef Henrik Wågesson.

Under tisdagen kom rekommendationen från regeringen att gymnasieskolor, vuxenutbildningar, högskolor och universitet ska införa distansutbildning från och med onsdag, detta som en följd av coronavirusets spridning.

Det innebär för Vetlanda kommuns del att Njudungsgymnasiet liksom Vetlanda Lärcentrum tills vidare inte kommer att hålla öppet för studier, det meddelar skolchef Henrik Wågesson, som mötte beskedet med viss förvåning.

– Den första signalen var ju att vi skulle hålla öppet skolorna i Sverige, så det var ändå en vändning som gjorde att jag blev lite förvånad, samtidigt som det inte var helt oväntat, säger han.

Annons

Annons

Från och med onsdag kommer dessa elever, och så även elever på Ädelfors folkhögskola, att studera hemifrån och få instruktioner gällande vad som ska göras under dagen. Framöver kommer de kommunala skolorna även att hålla i så kallad fjärrundervisning, alltså att läraren sänder lektionen direkt via videolänk eller chattrum.

– Det gör vi kanske inte i morgon, men på sikt ska vi få in sådana delar i undervisningen.

Saknas datorer

Undantaget för distansundervisningen är gymnasiesärskolans individuella program, liksom den del av grundsärskolan som är förlagd på gymnasieskolan. Detta då det bedöms svårt för eleverna att klara distansundervisning.

– Det ska också sägas att alla elever givetvis är välkomna in till skolan och hämta de grejer som de behöver för att klara sina studier, säger Wågesson.

För de elever som praktiserar eller läser ett lärlingsprogram ska dessa fortsätta gå till praktikplatsen så länge arbetsgivaren vill ha dem på plats.

Några kurser på Vetlanda Lärcentrum hålls redan på distans, men nu ska alltså samtliga kurser göra det. Däremot har inte alla av den kommunala vuxenutbildningens elever, till skillnad från Njudungsgymnasiet, tillgång till datorer via skolan. Det är något som kommunen försöker lösa genom att samla ihop teknisk utrustning som redan finns i kommunens verksamhet.

– Vi hoppas att i så stor utsträckning som möjligt kunna lösa det, säger Wågesson.

"Minska smittspridningen"

Skolan rekommenderar att elever framöver ska undvika att träffas för att studera tillsammans.

– Grundsyftet med den här åtgärden är att minska smittspridningen och där Folkhälsomyndigheten ändå bedömer att vi kan genomföra skolundervisning på distans i den här åldersgruppen, säger Henrik Wågesson.

Annons

För de elever som till exempel saknar tillräckligt bra internetuppkoppling eller lugn studiemiljö ska skolan arbeta för att hitta individuella lösningar.

Annons

– Vi jobbar på att göra en kartläggning över alla elever vi har, och elever får anmäla om de har svårigheter så får vi försöka hitta lösningar efter hand, säger Henrik Wågesson.

Hur kommer det kontrolleras om eleverna faktiskt studerar hemifrån?

– När vi har distansutbildningen så blir det svårt. Men när vi för in fler element som fjärrundervisningen är det live och då förväntas eleven anmäla sig till forumet samtidigt som läraren. Då får vi en möjlighet att kontrollera närvaron.

Studentbalen hotad

För elever i årskurs tre närmar sig studenten, men tiden fram tills dess kommer med all sannolikhet att bli annorlunda än vad de planerat.

– Det kan finnas viss oro för elever, framförallt i årskurs tre som snart ska ta studenten, gällande kvalitén i undervisningen. Det blir ett särskilt fokus på det för våra lärare, men jag vet att de gör så gott de kan.

Dessutom kommer förmodligen flera evenemang och fester inför studenten att ställas in i och med kommunens egna begränsning på sammankomster över 100 personer.

– Jag har full förståelse för frustrationen hos de studenter som sett fram emot den här tiden och är oerhört ledsna över att deras student någonstans faller ihop totalt. Jag känner verkligen med dem, säger Henrik Wågesson.

Hur ser ni då på framtida större studentevenemang som balen och studenten?

– Om förutsättningarna inte förändras fullständigt så ser det väldigt mörkt ut. Det går inte att säga annat. Men vi får hålla tummarna, svarar Wågesson som tillägger att ännu är inga beslut tagna.

Annons

Var femte lärare saknas

Kommunen planerar nu för särskild barnomsorg om även grundskolor och förskolor i framtiden måste stängas. För människor med arbeten inom samhällsviktiga funktioner, som exempelvis vården, förbereds nu en lagändring som för dessa vårdnadshavare skulle möjliggöra att de fortsatt kan lämna in sina barn.

Annons

– Det lär då bli fritids som ska hållas öppet för grundskoleelever. Vi ser över och prioriterar verksamhet över det geografiska läget. Någonstans blir det väldigt få barn i övriga verksamheten så då kan vi enklare samla personal, säger Wågesson.

Sedan i måndags ska personal och elever stanna hemma även vid lindriga förkylningssymptom, något som har märkts av i bemanningen. Inom grundskolan är frånvaron för personalen på runt 20 procent, och för eleverna 25 procent.

– Det är en hög siffra. Vi kan inte bara skylla på influensan, för så högt hade det inte varit i vanliga fall. Men i och med att vi har mycket färre barn i verksamheterna så vi bedömer vi det vara hanterbart och att vi fortfarande kan hålla samtliga verksamheter öppna. Det gäller nu och i morgon (onsdag, reds. anm.), förutsättningarna ändras varje dag och timma för timma, säger Henrik Wågesson och tillägger:

– Jag vill också uppmana att är man helt frisk ska grundskoleelever vara i skolan. Det är viktigt, för någonstans blir det ett dubbelarbete om vi både ska arbeta med eleverna på plats och de som är frånvarande.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan