Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Möjlighet att få hem mat: ”Butikerna på landsbygden får hemsändningsbidrag”

Fredrik Edemyr, Ica-handlare i Korsberga, har märkt av ett ökat intresse för hemkörning av matkassar den senaste veckan.

Annons

Äldre och riskgrupper som nu uppmanas att stanna hemma kan beställa mat och få den hemkörd från landsbygdens livsmedelsbutiker. Kommunen tar den extra kostnaden.

Vetlanda kommun uppmanar alla som på ett eller annat sätt påverkas av coronaviruset att i första hand hjälpas åt. En sådan sak kan vara att som närstående eller någon anhörig kan hjälpa till med inköp av mat.

Men det finns också möjlighet att få matkassar hemkörda utan extra kostnad.

— Butikerna på landsbygden får hemsändningsbidrag. Det innebär att de får ersättning av kommunen när de kör ut varor till dem som bor på landsbygden. Det finns fem butiker som har denna service, berättar kommunikationschef Annelie Jönsson på Vetlanda kommun.

Fem butiker för landsbygden

Det handlar om butikerna Frödebergs Matbutik i Kvillsfors, Ica Nära i Korsberga, Coop Konsum i Ekenässjön, Puttes Lanthandel i Ramkvilla och Stenbergabutiken. Kunderna kan nyttja tjänsten kostnadsfritt en gång i veckan och kommunen tar kostnaden för hemsändningen.

Annons

Annons

Tjänsten finns egentligen året om, men nu i samband med coronavirusets utbrott vill kommunen uppmärksamma servicen extra.

— Många äldre i riskgruppen tar sig inte ut. Vi vill synliggöra att denna service finns, säger Annelie Jönsson.

Hon berättar att kommunen också fått förfrågningar om hur det fungerar med utkörning av mat i tätorten. Ica Maxi, som annars erbjuder utkörning mot betalning, har tillfälligt fått lägga ner servicen på grund av personalbrist.

— De som bor i centrum kan ringa till de fem butikerna som vi har avtal med. Om den enskilda butiken hinner och har möjlighet att köra ut mat så finns det inget som hindrar detta, säger Annelie Jönsson.

Fått omfördela personal

För Ica Maxis del har människors bunkring av matvaror märkts av.

— Under de senaste två veckorna har vi haft otroliga försäljningsökningar i flera kategorier samtidigt som vi haft en högre sjukfrånvaro, berättar butikschef Maria Börjesson på Ica Maxi.

Butiken har fått stänga ner en avdelning för att omfördela personalen.

— Vi har även tillfälligt tagit bort möjligheten att få hemkörda varor till förmån för att hinna plocka och leverera i vår drive-through där man kan hämta varorna med bil. Men förutsättningarna ändras från dag till dag och först i morgon vet vi vilka förutsättningar vi har då, säger hon.

”Folk litar på att det finns mat så här ute på landet” säger Birgitta Emilsson som är delägare i Stenbergabutiken.

Thomas ”Putte” Lamme driver lanthandeln i Ramkvilla och han berättar att antalet hemkörningar började öka redan i höstas, innan coranapandemin.

Annons

— Kanske ökar det lite till nu. Folk har ringt och frågat, berättar han.

Butiken har en stadig krets på 30 kunder och maten körs ut i två turer. Butiken kör också matkassar till Myresjö och Landsbro.

Annons

Märker du av att folk hamstrat varor?

— Javisst har de handlat lite mer, även om det inte varit någon jättehamstring. Folk är rätt förståndiga här. Det är mjöl och toalettpapper som tagit slut, men det är väl likadant i stan.

Birgitta Emilsson i Stenbergabutiken berättar att det ringt ett par personer och frågat om hemkörning av varor.

— Vi har våra stadiga kunder, 20 i veckan, och vi kan ta emot fler. Vi ställer upp för detta men sen kanske kunderna får rätta sig efter tider som passar oss.

Hon är beredd att köra matkassar även till Vetlanda. I Stenbergabutiken har hon inte märkt av någon hamstring.

— Folk litar på att det finns mat så här ute på landet, säger hon.

”Vi nekar inte någon” säger Magnus Frödeberg som driver matbutiken i Kvillsfors.

I Frödebergs matbutik i Kvillsfors varierar det mellan fem och tio kunder i veckan och mat körs ut två gånger i veckan.

— Vi nekar inte någon, säger ägaren Magnus Frödeberg.

Vissa varor har tagit slut, som mjöl och jäst. Det är stopp i leverantörsledet på grund av den stora efterfrågan.

”Vi går på knäna redan”

Fredrik Edemyr driver matbutiken i Korsberga och berättar att han kör ut mat till 12 till 15 kunder varje vecka. Han har märkt av ett ökat intresse den senaste veckan och kommer att lägga till ett antal. Däremot har han inte möjlighet att köra matkassar till Vetlanda.

Annons

— Det blir för långa transporter för att köra kylda varor och tiden finns inte. Vi är rätt sårbara själva. Jag har fyra anställda varav en är sjukskriven så vi går på knäna redan som vi gör och tar en dag i taget.

Anna-Lena Håkansson är ny butikschef på Coop i Ekenässjön sedan tre månader tillbaka och berättar att det är hemtjänsten som ser över vad människor behöver och beställer matkassar från butiken.

Annons

— Det handlar om ett tiotal kunder, det är olika från vecka till vecka. Kruxet är att vi inte kan ta in nya eftersom vi är underbemannade vi också. Först måste vi säkra upp butiken, säger Anna-Lena Håkansson.

Hennes personal kan plocka ihop matkassar som kan hämtas i butiken, men fler utkörningar klarar man inte i nuläget.

— Det jag vill uppmana till är att alla grannar ska hjälpas åt. Och man kan handla på morgonen istället om man tillhör en riskgrupp. Mellan sju och åtta är det ganska tomt.

Anna-Lena Håkansson berättar att butiken får leverans som vanligt, så folk behöver inte hamstra.

— Hamstringen gör ju att leverantörerna inte hinner fylla på lagren. Det finns precis lika mycket varor som tidigare. Det ska inte vara något problem om man bara tar det lugnt.

Anna-Lena Håkansson uppmuntrar till grannsamverkan. Är man orolig kan matkassarna ställas utanför bostaden.

— Man kommer superlångt med det. Vi har samma strikta regler som alla andra, att är man förkyld så ska man inte komma till jobbet. Vi är hårt belastade också.

Samverkar för att hjälpa

I Vetlanda har också en facbookgrupp dragits igång med namnet COVID-19 Hjälp för RISKGRUPP Vetlanda. Där kan personer i Vetlanda som tillhör riskgruppen för Covid 19 göra inlägg för vad de behöver hjälp med. Likaså kan gruppens friska medlemmar svara i en kommentar vad de kan hjälpa till med.

Till toppen av sidan