Annons

Annons

Annons

Annons

Frikyrkorna: Inga träffar för äldre – Allianskyrkan ställer in gudstjänsterna

Anna Karlsson, pastor i Missionskyrkan.

Annons

Frikyrkorna i Vetlanda kommun drar nu kraftigt ned på sin mötesverksamhet för att minska risken för smittspridning av Coronaviruset. Vetlanda Allianskyrka ställer in sina gudstjänster den närmaste tiden.

Stefan Pantzar, pastor i Equmeniakyrkan i Ekenässjön.

Jonas Wilhelmsson, pastor i Pingstkyrkan.

Rut Rydberg, pastor i Allianskyrkan.

En rundringning till några av frikyrkorna i Vetlanda kommun visar på en stor samsyn om hur de ska agera för att minimera riskerna för spridning av Coronaviruset.

Annons

Träffar för äldre ställs in

Träffar som lockar, och i första hand riktar sig till, äldre över 70 år har redan ställts in. Det handlar om planerade och regelbundna träffar som exempelvis Missionskyrkans tisdagscafé och onsdagsträffar.

Annons

– Vi skulle också ha en träff för de som var med och byggde vår kyrka för 40 år sedan om ett par veckor. Den har vi ställt in, men vi hoppas genomföra den senare under året, säger Anna Karlsson, pastor i Missionsförsamlingen i Vetlanda.

Större evenemang skjuts fram

Det finns fler exempel på större evenemang som skjutits fram till hösten. Pingstkyrkan i Vetlanda hade planerat en helg, den 21-22 mars, med musikern Simon Ådahl. Han var en av medlemmarna i gruppen Edin-Ådahl som vann schlagerfestivalen 1990.

– Vi tog beslutet i början av veckan. Vi känner oss inte trygga att anordna konserten den här helgen. Dels tror vi att det kan bli mycket folk, dels tror vi att Simon Ådahl kan locka besökare från andra orter. Jag pratade med Simon och han tyckte det var ett klokt och bra beslut. Nu siktar vi på att han återkommer till oss i höst, säger Jonas Wilhelmsson, pastor i Pingstkyrkan.

Även Allianskyrkan i Vetlanda har också flyttat fram besöket av sångaren och musikern Clas Vårdstedt den 4 april. Han kommer istället till Allianskyrkan i höst.

Inga ordinarie gudstjänster

Allianskyrkan är den församling tidningen pratat med som ställer in sina ordinarie gudstjänster. Däremot möts församlingen på söndagar.

– Vi ställer in ordinarie gudstjänster under ett par veckor. Vi uppmanar och välkomnar de som är friska och under 70 år att samlas för att be tillsammans och samtala om hur vi kan minska isoleringen och oron. Vi vill försöka göra något konstruktivt för människor runt omkring oss, säger pastor, Rut Rydberg.

Annons

Annons

– Vi försöker hjälpa de äldre som blir isolerade på olika vis exempelvis genom att handla, fortsätter hon.

Just hur frikyrkorna ska hjälpa äldre församlingsmedlemmar och andra ensamma i samhället diskuterades också när Vetlanda kristna samarbetsråd (VKS) möttes under torsdagen.

Gemenskap viktig

– Vi vill hjälpa alla de som har behov av hjälp både i våra församlingar och ute i samhället. De som behöver hjälp kan höra av sig till oss kyrkor. Det kan vara att vi handlar men också annat praktiskt, berättar Anna Karlsson, som är ordförande i VKS.

– Gemenskap är viktig även i de här tider. Det är viktigt att hitta andra former för det just nu. Vi ringer runt till de som är över 80 år i församlingen och hör hur de mår och om de behöver ha hjälp med något, säger Jonas Wilhelmsson, pastor i Pingstkyrkan.

Barn och unga

Församlingarna fortsätter däremot med sin barn- och ungdomsverksamhet. Åtminstone så länge skolorna hålls öppna.

– Så länge grundskolan är öppen så är scouterna igång. Vi tror det är viktigt för barn och ungdomar att få mötas så det inte skapar ännu mer oro och funderingar. Det måste finnas något som är normalt i samhället just nu, menar Stefan Pantzar, pastor i Equmeniakyrkan i Ekenässjön.

Kyrkorna följer kommunens riktlinjer att inte anordna samlingar för över 100 besökare. De har också märkt att det kommer färre besökare till gudstjänsterna och speciellt då att personer över 70 år stannar hemma. Flera församlingar har tagit bort kyrkkaffet och dessutom uppmanas besökarna att inte sitta nära varandra under gudstjänsterna.

Till toppen av sidan