Annons

Annons

Annons

Statsminister Stefan Löfven: ”Alla ska ta sitt ansvar i krisen”

Coronaviruset kommer att smitta fler och kräva fler liv.

I det här läget måste alla ta sitt ansvar, sade statsminister Stefan Löfven (S) i ett tv-sänt tal till nationen.

Coronaviruset hotar liv, hälsa och jobb, sade statsminister Stefan Löfven i sitt tal.

– Fler kommer att bli sjuka, fler kommer att behöva säga farväl till någon älskad, sade Löfven i sitt sex minuter långa framförande i SVT.

Statsministern delgav inga nya åtgärder eller direktiv i talet. Däremot sade han att regeringen står beredd att vidta fler ingripande åtgärder och att befolkningen måste vara beredd på det:

Annons

Annons

– Det kan komma med kort varsel och det kan störa vardagslivet ännu mer.

"Uppgiften gäller alla"

Varje person i Sverige måste göra sin del för att begränsa smittspridningen så mycket som möjligt, underströk Stefan Löfven.

– Det är få stunder i livet där man måste göra uppoffringar, inte bara för sin egen skull utan för sin omgivning, medmänniskor och för vårt land. Den stunden är nu. Den dagen är här. Den här uppgiften gäller alla, sade han, och lade till att ingen får ta några risker i det här läget.

– Ingen ska gå till jobbet med symtom. Ung eller gammal, fattig eller rik, det spelar ingen roll. Alla ska göra sin del.

Stefan Löfven sade sig vara övertygad om att människorna i Sverige kommer att ta ansvaret för att senare kunna "se tillbaka på krisen och vara stola över sin insats och sina medmänniskor".

– Jag är stolt över att vara statsminister när jag ser vad många gör för sina medmänniskor. Det är när det är som tuffast som vår sammanhållning är som starkast.

Ovanlig typ av tal

Att en statsminister håller tal till nationen är ovanligt. De senaste årtiondena har det skett efter mordet på Anna Lindh (2003) och då Lasermannen härjade (1992).

I tisdags höll statsministern och expertmyndigheter ett telefonmöte med de övriga riksdagspartiernas ledare om coronakrisen. Och när Stefan Löfven hade frågestund i riksdagen i torsdags rådde stor enighet mellan partierna.

Annons

Statsministern och de övriga partiernas företrädare turades om att hylla varandra för det samarbete som nu sker mellan regering och riksdag, även om fler åtgärder mot coronavirusets effekter efterfrågades.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan