Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Larm om akut brist på skyddsutrustning

Sjukvårdspersonal med skyddskläder och ansiktsvisir. Arkivbild.

Annons

Enligt myndigheterna är läget ansträngt – men det ska inte vara slut på skyddsutrustning.

Rätt personlig skyddsutrustning är viktigt för att vårdpersonal som tar hand om coronasmittade patienter ska kunna jobba säkert. Det rör sig om sådant som munskydd, visir och plastförkläden.

Nu slår Vårdförbundet larm om att personal på vissa håll bara har masker och visir i två dagar till, skriver Aftonbladet. Vårdanställda är både oroliga att ta med sig smittan hem och att sprida smittan till andra patienter.

– Om vi inte kan skydda dem som vårdar smittade får vi till slut ingen som kan vårda dem. Det är de signalerna vi får från Italien och andra hårt drabbade delar av världen, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till tidningen.

Annons

Inga signaler

Men varken Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten har fått några signaler om att skyddsutrustningen håller på att ta slut.

Annons

– Det finns inga överskott, det finns inga stora lager att ta ifrån, men det är inte slut på skyddsutrustning i landet, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

I förra veckan beslutade regeringen om en ny förordning som ger Socialstyrelsen rätt att omfördela material mellan regioner.

– Vi kan absolut snabba upp processen med att samordna det här bättre och det är väl den fasen vi får gå in i ännu mer nu, att försöka omfördela nationellt för att det inte ska uppstå det här behovet, säger Taha Alexandersson.

Hittills har dock ingen region rapporterat ett överskott av material som man inte använder.

Ingen uthållighet

Läget är ansträngt framför allt i storstadsregionerna. Och fortfarande saknas uthållighet i leveranserna.

– Det är inga stora leveranser som kommer, däremot kommer det leveranser hela tiden. Vi bedömer just nu att vi har förmåga att stötta upp med det akuta behovet och det finns en hel del inköp som är på gång, säger Taha Alexandersson.

TT: Kan vi hamna i ett läge där vårdpersonal kan tvingas ta hand om de här patienterna utan adekvat skyddsutrustning?

– Ingen personal ska arbeta utan personligt skydd. Personalen är A och O för att vi ska klara av den här situationen, det är dem vi ska värna om, säger Taha Alexandersson.

TT: Hur stor är risken att det tar slut helt och hållet?

Annons

– Vår förhoppning är att det inte ska ta slut, och vi går ju inte på gissningar. Jag kan inte bedöma den risken, det är för mycket osäkerheter, säger Taha Alexandersson.

Annons

Nya rekommendationer

Statsepidemiolog Anders Tegnell framhåller samtidigt att rekommendationerna för hur skyddsutrustning ska användas kommer att uppdateras.

– Vi började på en ganska hög nivå. Nu har vi lärt oss mycket mer om den här sjukdomen vilket gör att vi kan fokusera användningen av skyddsutrustning på ett helt annat sätt. Skyddsutrustningen ska användas där den behövs som bäst och det görs just nu och då kommer den också att räcka mycket längre, säger han.

Redan har en tredjedel av regionerna ändrat rekommendationerna för hur skyddsutrustning används, enligt Socialstyrelsen.

Anja Haglund/TT

Johan Nilsson/TT

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy