Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Sexualbrott mot barn ökar – på grund av coronaviruset: ”Det är skrämmande”

Allt fler tvingas stanna hemma på grund av coronaviruset.

Då ökar övergreppen mot barn.

– Det är skrämmande att förövarna själva uttrycker att det är många barn på nätet, säger Patrick Cordner, sektionschef på polisens nationella it-brottscentrum.

OBS! Bilden är en genrebild.

Sedan coronaviruset slog till i Sverige har internetrelaterade sexualbrott mot barn ökat kraftigt i landet. Detta på grund av att allt fler barn är hemma och spenderar mer tid framför datorn – något som förövarna utnyttjar till fullo, enligt polisen.

Annons

Annons

Det handlar både om att förövarna i högre utsträckning tar kontakt med barn för att utnyttja dem sexuellt, och att de delar mer bilder och filmer på barn med varandra.

– Det är skrämmande att förövarna själva uttrycker att det är många barn på nätet och de är lättillgängliga eftersom kontrollen på vissa appar och plattformar är mindre än det brukar vara, säger Patrick Cordner.

Förövarna delar materialet på Darknet, en dold och krypterad del av internet – men kontakten med barnen tas oftast på vanliga sajter, chattar, sociala medier och onlinespel.

– Det är viktigt att du som förälder pratar med dina barn om vad de gör online. Så de förstår att det finns faror där ute och vad de ska göra om de blir utsatta. Det är viktigt att barnen förstår att de inte har någon skuld och att de vågar berätta, säger Patrick Cordner.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan