Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Ung man död i coronaviruset i Jönköpings län

Ytterligare tre personer har avlidit till följd av coronaviruset i Jönköpings län.

En av de döda är en man i 30-årsåldern som hade en känd riskfaktor.

– Vi vill inte att alla unga ska gå runt och vara rädda, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Mats Bojestig till tidningen.

En av de döda var i 30-årsåldern: ”Det vi kan bekräfta är att han hade en känd riskfaktor”.

Jönköpings län har fått tre nya dödsfall i helgen till följd av viruset.

Två av de döda är äldre personer med underliggande sjukdomar, medan det tredje fallet handlar om en man i 30-årsåldern.

Annons

Region Jönköpings län var till en början väldigt förtegen om mannens hälsotillstånd och man ville inte berätta om han hade några underliggande sjukdomar, eller om han tillhörde någon riskgrupp. Men till slut valde regionen att gå ut med en förklaring.

Annons

– Det vi kan bekräfta är att han hade en känd riskfaktor, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig till tidningen.

”Det är en balansgång”

På Folkhälsomyndighetens hemsida står det att personer med högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom, eller diabetes är i riskgruppen för att drabbas allra hårdast av coronaviruset.

Var mannen i den riskgruppen?

– Det kan han ha varit, men det behöver inte vara så.

Vad finns det mer för riskfaktorer?

– Det kan finnas flera anledningar, men det vi kan bekräfta är att patienten hade en känd riskfaktor som försvårade behandlingen vid den här sjukdomen, säger Mats Bojestig, som inte vill gå in närmare på exakt vilken riskfaktor det handlar om.

Varför valde ni inte att berätta det från början?

– Vi var tveksamma, men sedan blev det så stort intresse och det blev mycket spekulationer. Det är en balansgång. Det är viktigt med integritet, men vi vill inte att alla unga ska gå runt och vara rädda, säger Bojestig.

Totalt sex döda i länet

Det är den första patienten under 50 år att dö av viruset i Sverige, enligt Expressen.

Annons

Annons

I dagsläget är det totalt 24 bekräftat smittade personer i länet som behöver vårdas på sjukhus. Sju av dem ligger inlagda på intensivvårdsavdelningen.

Coronapatienter vårdas, från och med torsdag, inte bara på Ryhov i Jönköping – utan även på Värnamo sjukhus och Höglandssjukhuset i Eksjö. Totalt sex personer har dött till följd av coronaviruset i länet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan