Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Största krispaketet för kommuner någonsin

Kommuner och regioner får ytterligare cirka 15 miljarder kronor till följd av coronakrisen.

Krispaketet är det största någonsin till kommunerna, uppger finansminister Magdalena Andersson (S).

– Det är uppenbart redan nu att i dagens extraordinära läge så kommer behoven att öka samtidigt som skatteintäkterna minskar, säger hon.

Andersson meddelar att vårändringsbudgeten kommer att innehålla 20 miljarder extra till kommunerna. Av dem har fem miljarder redan aviserats.

– Detta är det största krispaket som någonsin lanserats för Sveriges kommuner och regioner. Det finns stor frihet att anpassa stödet till de kommunala och regionala behoven, säger Magdalena Andersson.

Finansministern uppger också att de samlade krisåtgärderna från regeringen "nu spränger hundramiljardersvallen i direkta utgifter" med anledning av krisen.

Annons

Annons

Om de nya kommunmiljarderna säger Centerns ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström:

– Det handlar om att värna de verksamheter som måste fungera; skola, vård och omsorg.

Betalas ut snarast

Kommunerna får 70 procent av pengarna och regionerna får 30 procent. För en genomsnittskommun innebär detta ytterligare 36 miljoner kronor i kassan för innevarande år, enligt Källström.

Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson uppger att kommunerna också får 12,5 miljarder kronor extra 2021 och 2022.

De 20 extra miljarder som kommuner ska få i år kommer att betalas ut så snabbt som möjligt, om någon månad, tror Persson.

Regeringen har redan tidigare aviserat att staten tar alla extrakostnader för hälso- och sjukvården på grund av coronakrisen. Därför innehåller vårändringsbudgeten två miljarder kronor för det ändamålet i år, uppger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Enligt Mats Persson (L) uppgår regeringens satsningar hittills med anledning av coronakrisen till 100 miljarder kronor.

– Det här är vad vi gör nu, vi följer utvecklingen väldigt noga, säger han.

– Det här är generella förstärkningar där kommuner och regioner själva avgör vad pengarna ska användas till, men det handlar ju om att stärka välfärden, säger Emil Källström.

100 miljarder totalt, har statskassan råd med det här?

– Statskassan har råd med det här, vi har ytterligare möjligheter att agera om det skulle behövas, säger Källström.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan