Annons

Annons

Annons

Nässjö Centrum

M vill veta hur socialen använder pengarna

Text: 

Inför beslutet att stöpa om i kommunens budget efterlyser kommunalrådet Anna Gerebo (M) mer analys av socialnämnden.

– Hur används pengarna? Är vi för generösa i vissa delar så att budgeten inte räcker för det vi måste erbjuda, funderar hon på.

Anna Gerebo (M) anser att politikerna behöver mer noggrann analys och redogörelse från socialnämnden för att veta hur pengarna används.

I kommunstyrelsen ville Anna Gerebo att socialnämnden, genom socialförvaltningen, mer ingående ska kunna redovisa hur pengarna används. Detta mot bakgrund av att socialnämnden gått med stort minus två år i rad.

Annons

Annons

Att nu skjuta till ytterligare 42 miljoner och ta en del från andra nämnder, anser hon är ett komplext ärende. För att kunna säga ja till det vill hon kunna försäkra sig om att pengarna används så effektivt som möjligt.

Skolan redovisar

– Från skolans får vi redovisningar ända ner på klassrumsnivå, men jag saknar möjligheten att kunna följa upp mer noga hur socialnämndens pengar används. Då kanske man skulle upptäcka om det är för generöst i något avseende så att man kan styra om till andra behov.

Den snabba förändring i hela kommunens ekonomi, som ekonomichef Jan Öhlin redovisat och där prognosen pekar nytt stort underskott, styrker Gerebo i hennes uppfattning att bättre redovisningar behövs för de som ska fatta beslut om nämndernas budgetramar.

Frustrerad och bekymrad

– När informationen om kraftigt försämrad prognos för hela kommunen kommer bara några veckor efter att budgeten lagts, visar det att det behövs ett mer pedagogiskt sätt att förklara kostnader på. Som politiker blir jag både frustrerad och bekymrad, för jag vill att pengarna ska användas rätt.

När hon tog upp detta i kommunstyrelsen reagerade Laila Norss (KD) och frågade om Anna Gerebo menar att kommunstyrelsen ska lägga i hur socialnämnden prioriterar och styra den nämndens redovisningar.

Annons

Menar inget illa

– Jag menar inget illa utan vill bara väl. Och om de har koll måste de kunna redovisa det bättre. Det är av omsorg om våra invånare så att ingen ska riskera att falla mellan stolarna eller inte få det stöd de behöver.

Annons

När det gäller själva ändringsbudgeten är hon inte emot åtgärder, men hon är tveksam till om det är tillräckligt.

– Men med bättre underlag och mer information också till oppositionen kan vi få en bättre politisk samsyn. Det underlättar beslut och gynnar kommunen och invånarna, säger Anna Gerebo.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan