Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

För trångt på var tredje Stockholmskrog

Tidigt studentfirande under fredagen på en av Medborgarplatsens uteserveringar i Stockholm.

Annons

En tredjedel av de Stockholmskrogar som inspekterades under fredagen fick anmärkningar. För trångt, konstaterade kommunens kontrollanter.

Stockholms miljöförvaltning inspekterade 32 krogar under fredagen. Av dem hade elva släppt in för mycket folk.

– Jag kan tycka att andelen är lite för hög. För några veckor sedan var det här nytt och man kanske inte visste riktigt hur man skulle göra. Men nu har man haft tid att läsa på, säger miljö- och klimatborgarrådet Katarina Luhr (MP).

Luhr, som deltar personligen vid inspektioner av stadens krogar, är orolig över vad hon ser.

Annons

Annons

Ökade tillsyner

I fredags hotade inrikesminister Mikael Damberg (S) och finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) Stockholms krogar med stängning om de inte följer myndigheternas direktiv.

Dag som natt kommer miljöförvaltningen att inspektera stadens barer och restauranger. De elva krogar där brister hittades kommer att återbesökas under lördagen. Har restaurangägarna inte åtgärdat felen går ärendet vidare till Smittskydd Stockholm.

– Det här är så pass viktigt att det måste åtgärdas fort. De som rapporteras vidare får stänga, säger Katarina Luhr men betonar att de ska få öppna igen när ägarna kan garantera att det är riskfritt.

Ännu har ingen verksamhet tvingats stänga.

Osäkerhet om riktlinjer

Hon understryker att de allra flesta krögarna försöker göra sitt bästa för att undvika trängsel, men det finns fortfarande en osäkerhet om myndigheternas riktlinjer. Är avstånden tillräckliga? Ska det finnas tvål och vatten vid varje bord?

– Väldigt många restaurangägare uppskattar våra kontroller. Bara att vi är ute gör att det sker en förbättring, säger Luhr.

TT: Är det rimligt att så mycket ansvar läggs på restaurangägarna?

– Alla har ansvar. Jag tycker det är viktigt att alla tänker på sin egen roll och att man inte går och sätter sig på ett överfullt ställe.

Annons

Linus Svensson/TT

Miljöförvaltningen har ökat tillsynen av krogarna i Stockholm.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy