Annons

Annons

Annons

ledare liberal


Ledare: Spontan cruising ett bevis på att förbudet inte har nått hela vägen

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Det befaras bli cruising i Vetlanda på lördag trots att evenemanget är inställt. Det är inte hållbart att det ska vara upp till lokala aktörer att improvisera och vädja för att skingra riskfyllda folksamlingar.

Så här brukar det se ut vid cruising i Vetlanda. Bilarna och människorna på bilden har inget samband med texten.

Den gångna helgen samlades över 1 000 personer för en "spontan" cruising i Falköping. Det har väckt förståeliga upprörda reaktioner med tanke på risken för spridning av det nya coronaviruset. Allmänna sammankomster med fler än 50 deltagare är förbjudna i Sverige sedan den 27 mars.

Helgens officiella cruisingarrangemang i Vetlanda är inställt. Tydliga tecken pekar dock på att något liknande det som hände i Falköping kan komma att ske också i Vetlanda på lördag. Wheelers ordförande Stefan Persson vädjar via tidningen till folk att ta sitt förnuft till fånga.

Annons

Annons

Händelser som den i Falköping har avslöjat luckor i såväl den svenska lagen som moralen. Lagligt går det bra att tvinga krögare att stänga sin verksamhet när riktlinjer för smittskydd inte följs. Det är inte heller några problem att straffa en arrangör av en sammankomst som bryter mot restriktionerna.

Om det inte går att spåra en arrangör blir det dock knepigare för ordningsmakten att kunna ingripa. Höglandspolisen berättar för tidningen att de inte anser sig ha lagstöd för att skingra folksamlingen om det blir oannonserad cruising i Vetlanda i helgen.

Det har också visat sig att vissa saker ligger människor för varmt om hjärtat. Då sätts egenintresse före allt vad solidaritet, disciplin och folkvett heter.

För många deltagare vid cruisingar, mässor, festivaler och andra publika evenemang är den sociala samvaron runtomkring minst lika viktig som själva arrangemanget. Det är en vår och en lång sommar fylld av inställda och uppskjutna arrangemang vi har framför oss.

Varje sådant inställt arrangemang är ett potentiellt tillfälle för ett "spontant" arrangemang som det inte går att spåra någon laglig arrangör av. Om inte samhället kan stämma i bäcken blir signalen att sådana folksamlingar vare sig möter hinder eller sanktioner.

Varje sådan incident kan föda fler och dessutom ha en demoraliserande effekt på den del av befolkningen som gör stora uppoffringar i vardagen för att följa myndigheternas smittskyddsrekommendationer. För att inte tala om föreningar och näringsidkare som tvingas ställa in sina arrangemang.

Annons

Annons

I Tidaholm i Västergötland skulle det också ha varit cruising på lördag. Där diskuterar polis och kommun olika åtgärder. Ett alternativ är att stänga gator för trafik. Det kunde vara något för Vetlanda att överväga, men vi kan inte vara utlämnade till lokala aktörers vilja och förmåga att improvisera. Det kan riskera att misslyckas, eller i värsta fall leda till konfrontationer.

Förbudet mot allmänna sammankomster har inte nått ända fram. Det kan inte vara rätt att polisen står matklös. Regeringen måste komma med tydliga besked och ge mandat åt polis och andra myndigheter att vidta åtgärder. Budskapet måste vara tydligt – crusingen är inställd, varje försök att arrangera en ändå kommer att stoppas och deltagare riskerar att straffas.

Hur tråkigt det än kan vara att säga så är det inte läge för att träffas i stora grupper just nu. Det kommer fler somrar med fler tillfällen till cruising.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan