Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nytt företagsstöd bara för mars och april

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar regeringens omställningsstöd under en pressträff i Rosenbad.

Annons

Företag som drabbats hårt av coronakrisen ska få statligt stöd för sina kostnader.

Men stödet gäller bara för mars och april.

Det så kallade omställningsstödet omfattar cirka 180 000 företag och beräknas kosta staten 39 miljarder kronor. Det är ett resultat av förhandlingarna mellan regeringen, Centern (C) och Liberalerna (L).

– Det här kommer att rädda många svenska företag och jobb, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Hon har dock tidigare uttryckt sig skeptiskt och pekat på att ett sådant stöd kan bli både väldigt dyrt och vara svårt att utforma. Nu säger Andersson:

– Vi har sett till att stödet är träffsäkert och rättssäkert.

Pengar kvar

Alla krispaket till följd av coronakrisen innebär en sammanlagd nota för staten på 170 miljarder kronor, varav en stor del går till företagen. Finansministern bedömer dock att staten har kvar pengar för åtgärder också längre fram.

Annons

– Jag som finansminister har ett ansvar för att vi klarar oss också om det blir ett längre krisförlopp, men också för att återstarta ekonomin. säger Andersson.

Annons

Det nya omställningsstödet kan ges till företag som tappat minst 30 procent av sin omsättning i mars och april, jämfört med samma månader förra året. Beroende på hur mycket intäkter de tappat så kan de få ersättning för mellan 22,5 procent och 75 procent av sina fasta kostnader, till exempel för lokaler, leasing av utrustning och maskiner eller andra avtal som är svåra att avsluta på kort varsel. Stödet omfattar däremot inte lönekostnader.

Som nästan alltid finns det risk för fusk med stöd.

– Vi måste se till att vi stänger de möjligheterna, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Han uppger att Skatteverket inte bara kommer att kontrollera ansökningar om stöd utan också göra efterkontroller.

– Visar det sig att någon vilselett så kan det bli böter också fängelsestraff, säger Bolund.

Räcker två månader?

Regeringens samarbetspartier C och L har drivit på för att få till ett kostnadsstöd till företagen. De är nöjda och tycker att stödet är kraftfullt.

Men från näringslivet hörs redan önskemål om att stödet måste gälla längre än för bara mars och april.

– Om krisen skulle bli djupare, så utesluter inte jag att vi kommer att behöva göra mer, säger L:s ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson.

– Men min bedömning nu är att detta är tillräckligt kraftigt för att rädda jobben.

Tanken är inte att stödet ska hålla företagen under armarna en längre tid. Pengarna ska hjälpa företagen att ställa om till en ny situation.

Annons

Annons

Finansminister Magdalena Andersson (S) understryker att det som hände i mars och april inte var något som företagen kunnat förutse.

– Det här blir ett stöd för att ställa om sin verksamhet, till exempel en restaurang som arbetar mer med hämtmat och utkörning än tidigare, säger hon.

Pengarna kan dröja

Det kan dröja minst ett par månader innan företagen börjar få in stödpengarna på sina konton. Tanken är att lagstiftningen ska vara på plats den första juli. Först då kan Skatteverket börja handlägga ansökningar om stöd.

Centerns ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström menar att det viktigaste just nu är att företagen får besked om att pengarna kommer.

– För de som står i valet och kvalet om de ska kämpa vidare eller ge upp och gå i konkurs, så är det här en kraftig signal om att hålla ut – hjälpen kommer, säger Källström.

Oppositionspartierna M, KD och SD välkomnar att stödet nu kommer, även om KD tycker att två månader är väl kort.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och Mats Persson ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna. presenterar ett nytt krispaket för företag.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy