Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Sverige behöver en stram invandringspolitik

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Sverige har under lång tid haft hög invandring och idag är andelen utrikes födda nästan 20 procent av befolkningen. En stor del av dessa invandrare har inte etablerat sig på den svenska arbetsmarknaden, vilket medfört att Sverige 2018 hade det största sysselsättningsgapet mellan inrikes och utrikes födda i hela Europa. Men det stannar tyvärr inte där. En nyligen publicerad studie med en mätperiod på 25 år från Entreprenörskapsforum vid Örebro Universitet (”När blir utrikes födda självförsörjande?”, Entreprenörskapsforum, 2020) lyfter fram begreppet självförsörjningsgrad vid sidan om sysselsättningsmåttet.

De definierar självförsörjning som en inkomst på minst fyra prisbasbelopp vilket motsvarar ungefär 50 procent av medianinkomsten i Sverige (och utgör OECD:s definition för relativ fattigdom). Det är en blygsam tolkning av vad självförsörjning är och motsvarar 12 600 kronor i månaden.

Annons

Annons

Det svenska samhällskontraktet bygger på att alla som bor i Sverige förväntas bidra till det gemensamma. I gengäld förväntas staten upprätthålla trygghet och säkerställa att välfärden aldrig sviker.

Men samhällskontraktet knakar i fogarna. Gängkriminalitet och skjutningar har blivit vardag. Skolan är inte längre en självklar plats för klassresor. Människor som har jobbat hela livet får inte vardagen att gå ihop på ålderns höst.

Den här utvecklingen kan inte tillåtas fortsätta. Sverige behöver en ny riktning. Det kommer att kräva handfast och reforminriktad politik. En politisk agenda som här och nu tar tag i samhällsproblemen utan att släppa den långa sikten. Vi måste förmå oss att styra bort från symbolpolitik och polarisering mot framgång och framtidstro.

Integrationen är en ödesfråga. Den berör hela vårt land. När många lever på bidrag och inte på eget arbete så räcker inte pengarna. Välfärdens kärna blir lidande.

Om man förenar stor invandring med dålig integration, så får man en farlig kombination. Sverige behöver en mycket stram invandringspolitik under överskådligt tid, näst intill ett stopp. Det gäller både asylsökande och anhöriginvandrare.

Nu är uppgiften att integrera en halv miljon människor som redan har kommit till Sverige de senaste 15 åren. Så att de blir en del av det svenska samhället: utbildar sig, jobbar, försörjer sig själva och bidrar till det gemensamma.

Annons

Nu är uppgiften att skapa trygghet, ordning och reda.

Nu är uppgiften att i varje läge stå upp för företagande och företagsamhet. Resurser måste skapas innan de kan fördelas.

Nu är uppgiften att se över det svenska samhällskontraktet.

Malin Wengholm (M), Regionråd Region Jönköpings län

Dan Sylvebo (M), Regionråd Region Jönköpings län

Carina Bardh (M), Kommunalråd Vetlanda kommun

Henrik Jansson (M), Kommunalråd Mullsjö kommun

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy