Annons

Annons

Annons

Insändare
Tranås kommun behöver ett starkare politiskt styre

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Den politiska aktiviteten har i spåret av corona stannat upp och partierna i Tranås kommun har en någorlunda samsyn om ur vi löser problemen som uppstår. Kan vi politiskt lära oss något av den här situationen?

Alliansen styr i minoritet och har så gjort över 20 år. Det påtagliga problemet på senare tid är att man inte är överens internt i alliansen mellan partierna, det behöver man inte. Följden blir att viktiga frågor hamnar i långbänk, eller att man saknar majoritet.

Annons

Annons

De borgliga partierna har ett avtal internt som man kallar ”Allianssamverkan i Tranås handlingsprogram i korthet för mandatperioden 2019-2022” vilket man tar på sig att föra en blockpolitik.

Att bedriva opposition är näst intill omöjligt i Tranås när alliansen hela tiden spretar, som till exempel flytta Linderås skola (alliansen ja men C nej), byggnation i Ekmarkspark (alliansen ja men L nej), bygga kostcenter (alliansen ja men KD nej), folkomröstning om Ekmarkspark (förslag från L men ovetande från övriga alliansen) och i senaste budgetberedningen lämnade KD ett nytt eget förslag.

Lägg där till att M bestämmer genom sitt ordförandeskap vilka frågor som ska upp för beslut i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Av de fem senaste kommunala budgetar som beslutats är tre socialdemokratiska och två alliansen, det är bara att läsa protokollen.

2016 alliansen, nej till extra S-satsningar på 22 miljoner (18 miljoner till bu och soc).

2017 S, 6 miljoner extra till bu och soc.

2018 alliansen, nej till extra S-satsningar på 22 miljoner till bu och soc. (6 miljoner till extra lönepott).

2019 S, 11,5 miljoner extra till bu och soc.

2020 S, Alliansen tar tillbaka sina förslag från KD. Inga extra satsningar utan S-förslag på åtgärder för att få budget i balans.

Som kommuninvånare kan det inte vara lätt att förstå hur kommunen styrs, vem som avgör vilka frågor som ska tas upp för beslut. Ändå mera invecklat blir det när Sverigedemokraterna (också i opposition) riktar merparten av sin kritik mot Socialdemokraterna vilket får S att framstå som styrande i kommunen.

Annons

Annons

En oenig allians i minoritet klarar inte dagens utmaningar, så hur ska man då kunna lösa framtidens? Det är dags att tänka nytt.

För att få ordning och reda i Tranås kommun måste ett annat starkare styre till som kan ta beslut.

Mikael Stenquist (S)

oppositionsråd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan