Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Tipspromenader ska bryta ensamheten

Text: 

Tolv frågor finns uppsatta i centrum. Tipspromenaden är tänkt att vara en aktivitet när så mycket annat har ställts in. Samtidigt har Sävsjöborna chansen att upptäcka butikerna.

Madeleine Sjöstrand och Emma Westerlind, båda verksamhetsutvecklare vid Studieförbundet Vuxenskolan, hoppas att tipspromenaderna blir en möjlighet att bryta isoleringen.

Många arrangemang och aktiviteter har ställts in. Seniorföreningen SPF utgör inget undantag. När ordförande Johnny Thorstensson fick frågan om medlemmarna skulle lockas ut med hjälp av en tipspromenad, blev svaret nej.

Annons

– Vi nappade på det i stället, berättar Emma Westerlind, verksamhetsutvecklare vid Studieförbundet Vuxenskolan.

Tipspromenad mellan skyltfönster

Många studiecirklar har ställts in och studieförbundet har fått tänka annorlunda i tider av social distansering.

– Det finns rätt många som känner sig ensamma. De kan inte umgås i grupp, säger kollegan Madeleine Sjöstrand.

Annons

Så med kort varsel anordnas nu kvarters-quiz, en tipspromenad som går från skyltfönster till skyltfönster. Det blir samtidigt ett sätt att hjälpa butikerna, när fler får möjligheten att upptäcka deras utbud.

– Alla affärer som fick en fråga blev jätteglada, berättar Madeleine Sjöstrand.

Inleder med musikfrågor

Första omgången frågor sitter uppe, och det är faktiskt SPF som ligger bakom dem. Benny Ahlander har satt samman frågor med musiktema, och det finns frågor både för barn och vuxna. Tanken är att man ska kunna gå tipspromenaden precis när man vill.

– Alla frågor sitter så att man ser dem utifrån, berättar Emma Westerlind.

Tipspromenaden utgår från Vuxenskolans lokal på Köpmangatan. Där i en låda utanför entrén finns även kupongerna som kan fyllas i. Två veckor åt gången är det tänkt att frågorna ska sitta uppe. Det går därför att dela upp tipspromenaden på flera tillfällen, om orken inte räcker för hela sträckan på en gång.

– Om man inte är så smidig, så kan man ta några frågor åt gången, säger Madeleine Sjöstrand.

– Det viktigaste är att man gör det för sin egen skull om inte annat.

Avslutas med kulturstunder

Varje tipsomgång ska avslutas en utlottning och någon form av kulturutbud. Första gången är det tänkt att Benny Ahlander ska berätta kring frågorna och spela musik. Allt ska spelas in för att kunna ses på Youtube. Längre fram kan det bli på något annat sätt.

Annons

– Kulturstunderna som vi kallar det kommer att vara på olika sätt, säger Emma Westerlind.

Ambitionen är att få olika föreningar att stå för frågorna framöver. Tanken är att tipspromenaden ska pågå fram till midsommar, men det kan bli längre.

– Det är fortfarande väldigt öppet, säger Emma Westerlind.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan