Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Fotboll

Torbjörn Nilsson: Han var en fadersgestalt

IFK Göteborgs mångårige ordförande Gunnar Larsson har avlidit i sviterna av covid-19. Arkivbild.

Annons

IFK Göteborgs mångårige ordförande Gunnar Larsson har avlidit i sviterna av covid-19.

– Han var en fadersgestalt, han var IFK Göteborg. Han har alltid stått upp för det han tror på, säger Torbjörn Nilsson, en annan Blåvittlegendar till TT.

Under nästan 20 år stod Gunnar Larsson i spetsen för IFK Göteborg. Han tog över ledningen när klubben hade stora ekonomiska svårigheter och var ordförande från 1982 till 2001.

– Gunnar var med under hela den framgångsrika perioden. Han var avgörande för att man skulle kunna komma framåt. Starten på den perioden var kantad av problem där Gunnar stod upp och lyckades genomföra något unikt som ingen annan klubb- eller fotbollsledare i Sverige varit i närheten av, säger IFK:s nuvarande ordförande Mats Engström.

Annons

Lyfte föreningen

Gunnar Larsson kom att lyfta föreningen och ledde den till två Uefacuptitlar (1982 och 1987) och tio SM-guld.

– Han kom in när vi spelade semifinal mot Kaiserslautern minns jag. Han kom till spelarhotellet. Det var mitt första möte med honom. Han kom att bli väldigt populär bland oss spelare, berättar Torbjörn Nilsson.

Annons

Många av spelarna har hållit kontakt med honom långt efter att han lämnat sin post.

– Jag hade sms-kontakt med Gunnar så sent som för ett par veckor sedan, berättar Torbjörn Nilsson.

Positivt minne

De två Uefacuptitlarna är fortfarande den största framgången ett svenskt klubblag presterat. När brittiska BBC nyligen rankade de 40 bästa klubbarna i Europa under de senaste 65 åren fanns en svensk klubb med – IFK Göteborg.

– Han lämnar efter sig ett starkt och positivt minne som en av de absolut störst ledarna i Idrottssverige och den i särklass största ledaren vi haft i IFK Göteborg, säger Mats Engström.

Gunnar Larsson hade också andra poster i Idrottssverige och i politiken. Han var bland annat ordförande för Riksidrottsförbundet i fyra år (2001-2005) och ordförande i kommunfullmäktige i Göteborg för Socialdemokraterna.

Klubben planerar att hedra minnet av Gunnar Larsson men vill avvakta med besked på vilket sätt det kommer att ske.

Vid sin sida

Gunnar Larsson avled under måndagsmorgonen med familjen vid sin sida.

– Vi fick komma in till honom på sjukhuset och han var glad att vi kom. Vi satt med honom vid sista andetaget, säger hans hustru Maria Lundgren till Göteborgs-Posten.

Annons

Gunnar Larsson hade precis fyllt 80 år.

Jonas Dagson/TT

Gunnar Larsson i aktion när han förklarar och försvarar styrelsen beslut. Arkivbild.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy