Annons

Annons

Annons

Insändare
Så skyddar kommunerna de äldre

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Förebyggande vård inom äldreboenden gör att sjukvården inte behöver belastas så hårt i ett senare skede, menar insändarskribenterna.

Med anledning av Moderaterna i Region Jönköpings läns utspel (JP 8 maj) om kommunernas bristande hygienrutiner i äldreomsorgen vill vi lämna några kommentarer.

Vi befinner oss mitt i en pandemi som fått stora konsekvenser för hela samhället. Kommuner kraftsamlar nu på alla områden för att bidra till minskad smittspridning samtidigt som våra verksamheter ska kunna bedrivas på ett fullgott sätt men också genom om olika insatser för att stötta det privata näringslivet och den ideella sektorn. Det görs oerhörda insatser av medarbetare i våra kommuner för att klara uppgiften.

Annons

Inte minst inom äldreomsorgen bedrivs ett intensivt arbete för att skydda våra äldre som är sköra. Det handlar om att säkerställa att det finns personal, att rekrytera vikarier, att omplacera personal och givetvis att snabbt ge utbildning till såväl befintlig som ny personal där hygienrutiner är en självklar och viktig del. Våra medicinskt ansvariga sjuksköterskor är viktiga såväl i utbildningsinsatser som i det dagliga arbetet.

Annons

Våra chefer rapporterar att det finns ett bra samarbete mellan kommunala äldreomsorgen och regionens smittskydd. Det förekommer näst intill dagliga kontakter bland annat kring tillämpning av myndigheters rekommendationer.

Genom det förebyggande arbete som sker inom äldreboenden behöver inte sjukvården belastas så hårt i den ansträngda situation som råder. Flera kommuner har också öppnat särskilda avdelningar där vi tar emot patienter för eftervård också det en åtgärd för att inte belasta sjukvården.

Varje dödsfall är givetvis mycket tragiskt det är därför så viktigt att göra allt vi kan för att skydda de som är skörast. Det är dock viktigt att notera att enligt preliminär statistik över totala antalet avlidna i länet under mars/april 2020 är avvikelsen inte anmärkningsvärt stor jämfört med samma tid 2015 till 2019.

Det är genom ett nära samarbete mellan länets kommuner och regionen vi kan hantera den svåra situation vi befinner oss i.

Ann-Marie Nilsson, Jönköping

Linda Danielsson, Mullsjö

Susanne Wahlström, Habo

Gert Jonsson, Vaggeryd

Hans-Göran Johansson, Värnamo

Kristine Hästmark, Gnosjö

Carina Johansson, Gislaved

Stefan Gustafsson, Sävsjö

Henrik Tvarnö, Vetlanda

Anna-Carin Magnusson, Nässjö

Annelie Hägg, Eksjö

Beata Allen, Aneby

Anders Wilander, Tranås

Ordförande respektive kommunstyrelse

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan