Annons

Annons

Annons

Mellangården/Östersand

Vetlanda blir utan Diggiloo i sommar: ”Är ett fullt rimligt beslut”

Text

Det blir inget Diggiloo i Vetlanda sommaren 2020. På fredagsförmiddagen meddelade kommunen att arrangemanget ställs in.

Här är gänget som skulle kommit till Vetlanda i sommar. Även Peter Jöback tillkom som artist. Nu ställs hela turnén in i sommar på grund av restriktionerna gällande Coronapandemin.

För första gången sedan starten för 18 år sedan tvingas Diggiloo att ställa in sin turné. Det betyder att det inte blir någon konsertkväll på Tjustkulle den 9 juli i sommar, som det var planerat.

— Vi har haft lite kontakt med arrangören sedan någon vecka tillbaka om möjligheten att köra nästa år istället. Det är min stora förhoppning att det ska bli av då på samma sätt som det var tänkt i år, men alla detaljer är inte spikade än, säger kultur- och fritidschef Stewe Jonsson.

Annons

Annons

I ett mejl som Stewe Jonsson fått skriver arrangören skriver att det är med tungt hjärta som arrangemanget ställs in i sommar men också att målsättningen är att boka samma orter och samma artister till nästa år.

”Jag hade länge hoppet om att det skulle klinga av men ser nu att det inte blir så. Så det är ett fullt rimligt beslut”, säger kultur och fritidschef Stewe Jonsson.

”Fullt rimligt beslut”

Stewe Jonsson förstod vart det skulle barka hän när statsminister Stefan Löfvén i veckan sa att det inte skulle lättas på några restriktioner i sommar.

— Då var det inte troligt att de skulle höja från 50 personer till obegränsat antal besökare som det är tal om här. Jag hade länge hoppet om att det skulle klinga av men ser nu att det inte blir så. Så det är ett fullt rimligt beslut, säger Stewe Jonsson och syftar på arrangören som ställer in hela Diggiloo-turnén.

Vetlanda kommun hade avsatt 1,8 miljoner kronor till denna satsning, som var tänkt att ingå i Vetlanda stads 100-årsjubileumsfirande.

— Det är den totala budgeten. Än så länge har vi inga kostnader och planen är nu att skjuta på konserten till nästa år, säger Stewe Jonsson.

Han berättar att det är Diggiloo som säljer biljetterna.

— Om de säljer mer än det överenskomna priset så skickas intäkterna tillbaka Vetlanda kommun. Säljer de mindre än det överkomna priset så får vi fakturan. 1,8 miljoner är totalsumman. Utöver köp av produktion så ingår kostnaden för toaletter och annat vid sidan av, berättar kultur- och fritidschefen.

Annons

Annons

”Ha is i magen”

Den stora kostnaden för produktionsköpet får Velanda kommun ta nästa år om Diggiloo i stället blir av då.

— Då firar Vetlanda 50-årsjubileum som storkommun, berättar Stewe Jonsson.

Hur känns det då när arrangemang får flyttas eller ställas in detta jubileumsår?

— Man börjar vänja sig vid detta. Fast vi började med nyårsfirandet och en jubileumsutställning och har haft tårtkalas på torget. Vi har redan gjort mycket mer än andra städer som fyller 100 år. Men visst är det trist att få flytta fram ett jättearrangemang ett helt år. Något som många sett fram emot.

Även en del stadsvandringar som också var planerade under jubileumsåret har ställts in.

— Visst är det tillåtet med 50 personer men man ska kunna höra också. Ska man hålla två meters avstånd blir det ju ett led på 100 meter, säger Stewe Jonsson. Planen är att de ska kunna genomföras efter sommaren och att de också ska spelas in så att man kan se dem via sin dator hemma.

Än så länge är planen att Vetlandafesten ska genomföras i mitten av augusti månad.

— Vi får vara lite kalla och ha is i magen, säger Stewe Jonsson.

Vad gäller dem som köpt biljett till arrangemanget så kommer de att kontaktas och uppmanas att hålla fast i sin biljett som ska gälla nästa sommar också.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan