Annons

Annons

Annons

Huskvarna

Bilist körde på fel sida vägen – krockade med två andra fordon

Text

Två trafikolyckor inträffade i närheten av varandra på onsdagen. Först körde ett lastbilsekipage ner i diket utanför Tenhult – och därefter körde en äldre kvinna i fel körriktning på riksväg 31/40 och krockade med två andra fordon.

– Efter lastbilsolyckan leddes trafiken om och det kan ha skapat förvirring hos bilisten, säger insatsledaren Erik Holgersson.

Dubbla trafikolyckor inträffade i närheten av Tenhult på onsdagen. OBS: Bilden är en arkivbild.

Strax före klockan 08.30 på onsdagsmorgonen fick SOS det första larmet. En lastbil hade kört av Nässjövägen, på länsväg 931 mellan Tenhult och Öggestorp, och hamnat i diket. Räddningstjänsten, ambulans och polis åkte till olyckan.

Det visade sig att ett lastbilsekipage, lastat med styckegods, av okänd anledning kört ner i diket och vält i utkanten av Tenhult. En person befann sig i lastbilen.

– Föraren klarade sig väl och han ska ha varit vaken och talbar, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik vid en tidig kontakt.

Annons

En larmoperatör på SOS meddelade senare att ambulansen lämnat platsen utan att ta med sig någon patient.

Annons

Tungbärgare beställdes

Räddningstjänstens ledningsoperatör berättar att chauffören var kvar i lastbilshytten vid deras framkomst. Han ska dock inte ha suttit fastklämd.

Olyckan hade stor påverkan på trafiken och vägen fick stängas av i väntan på att ekipaget bärgats. Under tiden uppmanades övriga trafikanter att välja en annan väg.

– Arbetet kommer att ta flera timmar eftersom man behöver lasta om i lastbilen, meddelar Thomas Agnevik vid 09.15-tiden.

Hamnade på fel sida vägen

Vid 09.30-tiden kom ytterligare ett SOS-larm om en trafikolycka. Två personbilar och en lastbil hade då krockat på riksväg 31/40 i höjd med Öggestorp – inte långt ifrån lastbilshaveriet. Olyckan skedde i riktning mot Nässjö.

Enligt Åsa Willsund, presstalesperson på polisen, hade en bil kört i fel körriktning och kolliderat med två andra fordon. Totalt drabbades tre personer.

– Det var en kvinna i 85-årsåldern som hamnade på fel sida vägen och körde mot trafiken. Hon har inte delgivits misstanke om brott i nuläget, men det kommer att skrivas en anmälan om vårdslöshet i trafik, säger Åsa Willsund.

Erik Holgersson, insatsledare på räddningstjänsten, berättar om händelsen:

– Personbilen krockade med två andra fordon innan den hamnade i mitträcket och blev stående. Eftersom det stängts av vägar efter lastbilsolyckan kan det ha uppstått förvirring kring omledningen och det kan ha varit anledningen till att bilisten kom ut på fel sida vägen, säger Erik Holgersson.

Annons

Annons

Förarens ansvar i slutändan

Även om olyckan föregåtts av förvirring har man som förare ansvar att inte köra i fel körriktning, menar Åsa Wilsund.

– Man ska vara så uppmärksam att man inte hamnar i den situationen. Men den fortsatta utredningen får visa vad som egentligen hände, säger Åsa Willsund.

Först kom rapporter om att en person förts till sjukhus – men räddningstjänsten tog senare tillbaka den uppgiften. I stället klarade sig alla inblandade oskadda.

Trafiken påverkades i båda riktningarna när räddningsfordonen kom till platsen. Efter ungefär 45 minuter kunde trafiken släppas på i båda riktningarna.

Personbilarna fick bärgas från platsen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan