Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Inga anhöriga på grundskolans avslutning: ”Känns jättetråkigt att skriva att de inte får komma”

Text

Det är nu drygt tre veckor till skolavslutningen för Vetlandas grundskolor, en skolavslutning som inte kommer att bli som vanligt beroende på coronapandemin. Bland annat så är inga föräldrar eller andra anhöriga välkomna när deras barn slutar skolan.

Maria Sparre, rektor på Mogärdeskolan, hoppas kunna ge eleverna en mysig och trevlig skolavslutning trots vissa restriktioner på grund av coronapandemin.

Grundskolan har nu tagit fram riktlinjer för hur kommunens grundskolor ska genomföra sina skolavslutningar beroende på coronapandemin.

Utgångspunkten är Folkhälsomyndighetens riktlinjer om att maximalt 50 personer får samlas. För att inte riskera större samlingar så blir det en skolavslutning utan föräldrar, anhöriga och andra intresserade. Dessutom vill kommunen att skolavslutningarna i första hand ska ske utomhus.

Annons

Maria Sparre är en av kommunens rektorer som nu planerar för en annorlunda skolavslutning. Mogärdeskolan har klasser från förskola upp till årskurs sex och totalt 190 elever.

Skolavslutningarna brukar normalt locka över 300 personer. Många familjer och släktingar brukar hylla sina barn och tacka lärarna inför sommaren.

Annons

– Vi är ju alltid i Vetlanda kyrka, men så blir det inte i år. Vi brukar bjuda med alla som vill och alla har fått plats. Det blir ju en jättestor skillnad den här gången, berättar Maria Sparre.

Föräldrarna förstår varför

Föräldrarna har redan fått besked om att de inte kan vara med om årets skolavslutning.

– Föräldrarna är fantastiska, för de fattar precis. Vi uppmanar också föräldrarna att de inte får komma in och hämta sina barn. Det känns jättetråkigt att skriva till dem att de inte får komma in på skolan, för ofta blir det en uppsluppen stämning när de kommer in och tackar personalen. Det går tyvärr inte i år. Ingen har reagerat negativt.

Det blir inte heller någon gemensam samling, utan respektive klass får fira sin skolavslutning på egen hand.

– Nu får eleverna gå till respektive klassrum med sina lärare. Vi ska försöka pryda våra klassrum så det representerar den kultur klassen har så det ändå blir en trevlig dag. Det är något vi gör i samråd med eleverna. Någon lärare kommer säkert också att vara ute med sin klass beroende på väder. Vi har ju nära till naturområden vid Vetlandabäcken. Sedan kommer skolan att bjuda på fika. Det blir mysigt, berättar Maria Sparre.

Annons

Hur går det då med rektorns sommartal?

– Jag håller ett digitalt sommartal för alla klasser förutom för årskurs sex där jag kommer att finnas på plats vid deras avslutning och betygsutdelning. Jag har bara en klass i årskurs sex på skolan, vilket underlättar. De eleverna lämnar vår skola och då vill jag vara med, slutar Maria Sparre.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan