Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Alla partier bakom samma budget: "Historiskt"

Annons

Alla partier är eniga om budgeten redan innan den lagts fram i fullmäktige. Den för Sverige ovanliga modellen har blivit lösningen i både Helsingborg och Skövde.

Det är en engångsföreteelse i kristid, försäkrar Helsingborgs kommunstyrelseordförande.

Sverige

"De flesta kände att givet detta läge som vi befinner oss i nu så ville vi skapa stabilitet, lugn och trygghet för organisationen", säger Helsingborgs kommunstyrelseordförande Peter Danielsson (M). Arkivbild.

– Det här är något helt extraordinärt historiskt, det kommer inte att ske igen om vi inte är i en djup kris där hela samhället är i gungning, säger Peter Danielsson (M) till TT efter en pressträff där han suttit bredvid oppositionsrådet Jan Björklund (S) och i största enighet presenterat Helsingborgs budget för 2021.

Annons

Annons

Det var Peter Danielsson själv som lyfte frågan och de flesta övriga partier var positiva direkt, säger han.

– De flesta kände att givet detta läge som vi befinner oss i nu så ville vi skapa stabilitet, lugn och trygghet för organisationen.

Men i längden tror han inte på detta arbetssätt – det är viktigt att det finns olika förslag som ställs mot varandra och att väljarna kan göra val utifrån det, det är grundfundamentet för demokratin, understryker han.

Stor osäkerhet

När hela havet stormar är kommunernas budgetarbete en ovanligt svår utmaning. Skatteintäkterna krymper – men hur mycket? Staten lovar att skjuta till pengar – men kommer det att täcka skattebortfallet och de ökade kostnader som pandemin medför?

Många kommuner väljer därför att skjuta upp budgetarbetet till hösten.

– Vi har rekommenderat att man antingen ska skjuta på det eller fatta beslut men i så fall ha väldigt stort utrymme för att kunna göra förändringar under hösten, säger chefsekonom Annika Wallenskog vid Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Hon tror att fler kommuner kan välja samförståndsmodellen under hösten.

"Ovanliga tider"

Även i Skövde väntar ett ovanligt kommunfullmäktigemöte när budgeten ska klubbas i juni. Efter omfattande överläggningar har man också här enats om ett enda gemensamt budgetförslag, så det finns inte så mycket att debattera om.

Annons

– I grunden är politik att vilja något. Det är klart att det kanske inte är det optimala arbetssättet över tid, men så länge vi har den här situationen så är alla överens om att vi ska ta vårt ansvar som förtroendevalda och skapa stabilitet, säger kommunstyrelseordförande Katarina Jonsson (M).

Om krisen blir långvarig är hon inte främmande för att försöka göra likadant nästa år.

– Det är ovanliga tider och i ovanliga tider så får man ta till ovanliga lösningar.

Cecilia Klintö/TT

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy