Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Mångmiljonsnota för vårdpersonalens övertid

Sineva Ribeiro, ordförandet i Vårdförbundet, poängterar att övertidsökningen kommer att ge stora konsekvenser för vårdpersonalen framöver. Arkivbild.

Annons

Prislappen för vårdpersonalens övertid blir saftig, inte bara vad gäller utsliten personal utan också i direkta kostnader. Statistik från tre regioner visar att personalens övertidsarbete kostar minst 29 miljoner kronor extra – enbart för övertidstimmarna i april.

Runt om i landet jobbar vårdpersonal på övertid i mycket högre uträckning än vanligt. Något som inte bara är en arbetsmiljöfråga och innebär stor stress för individen, utan som också får enorma ekonomiska konsekvenser.

– Den ökade övertiden är ett orosmoment. Vi ser redan nu att sjuktalen ökar, inte bara på grund av covid, utan också på grund av att personalen slits ut. Vi tror dessutom att sjukskrivningarna kommer gå upp rejält i höst, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

Annons

Dubbelt så mycket övertid

Statistik från Västra Götalandsregionen, Region Östergötland och Region Sörmland visar att den regionala sjukvårdspersonalens övertid uppgår till så mycket som det dubbla i april, jämfört med april förra året.

Övertidstimmarna i Region Östergötland ökade med 54 procent, trots att personalstyrkan bara ökade med sex procent, jämfört med april förra året. I Västra Götalandsregionen var motsvarande siffra, med reservation för ökning till följd av eftersläpande siffror, 27 procent – medan antalet anställda hade gått ned något. I Region Sörmland hade övertidstimmarna nästan fördubblats, trots att man tagit in resurser i form av personal från andra regioner.

Annons

Personalen vid Södertälje sjukhus arbetat mer än dubbelt så många övertidstimmar i april, jämfört med i fjol, enligt SVT Södertälje. I det fallet handlar det om 4 800 extra övertidstimmar som enligt sjukhusets beräkningar innebär en extra kostnad om tre miljoner kronor.

29 miljoner kronor

Ser man till regionerna, Östergötland, Sörmland och Västra Götalandsregionen, rör det sig om 46 349 extra övertidstimmar. Enligt samma beräkningsmodell, där varje timme kostar 625 kronor, blir prislappen för de tre regionerna nästan 29 miljoner kronor. Då är inte övertiden i någon kommunal vård inräknad – och heller inte övertidstimmarna för andra regioner – så som hårt coronadrabbade Region Stockholm, där krisavtalet till viss del aktiverats, och som inte tillhandahåller statistik för hela regionen.

Annons

Kostnaderna kommer troligtvis inte att bli mindre för övertiden i maj.

– De signaler jag har fått från våra medlemmar är att det även sett likadant ut med övertidsarbetet i maj, som i april, säger Riberio.

Ingen av regionerna valde att under måndagen kommentera övertidsstatistiken – eller dess beräknade kostnader.

Region Västra Götaland har sett en ökning i övertidstimmar i april i år jämfört med tidigare år. En ökning som kan bli dyr. På bild: Ann Söderström, Hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen. Arkivbild.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy