Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Bara marknadsekonomi kan se till att människor anställs igen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vän av vänsterordning undrar kanske om inte varslen i coronakrisens spår är ett marknadsmisslyckande. Det är precis tvärtom, skriver regionrådet Dan Sylvebo (M).

Dan Sylvebo (M), regionråd.

En företagare sa till mig härförleden:

Revisorns råd är att se om huset, alltså företaget, tillgångarna, pengarna. För ingen vet vart corona leder.

Personen är inte ensam, många entreprenörer tänker så. Är tiden inne att nu sälja, avveckla, flytta? Rädda det som räddas kan. I farans stund är alla sig själva närmast.

Rekordvarsel i landet. Officiella bedömningar om 10-15 procents arbetslöshet. Svenskt Näringslivs företagarpanel, till exempel, pekar i en mycket oroande riktning: närmare 80 procent av bolagen har svårt att handla med andra länder.

Annons

Euroområdet, Sveriges viktigaste exportmarknad, är hårdast coronadrabbat i världen. Så stympas svensk export effektivt och därmed välståndet i landet. Jönköpings läns många industriföretag skonas inte på något vis, som bekant.

Annons

Coronakrisen är därmed en kris för välfärdsbyggarna, de som bär upp skolan, vården, omsorgen, de som håller det offentliga samhället under armarna, de som säkrar finansieringen av välfärden genom skatteinbetalningar - det vill säga företagarna, företagen och alla deras anställda.

Det måste vara en självklarhet att hjälpa och stötta dem från statens, regioners och kommuners sida. De har betalat in till de offentliga systemen och när de nu står mitt uppe i ett exceptionellt läge borde det allmänna ha en plikt att i möjligaste mån minska de negativa konsekvenserna av kraschade marknader som de är utan skuld för.

Därför är det bra att regeringen satsar offensivt på åtskilliga stimulanspaket och att kommuner och regioner gör vad de kan. Företagsjouren inom Region Jönköpings län är ett ypperligt exempel på en för det utsatta näringslivet stödjande funktion.

Från vänsterhåll har många fnyst åt Moderaternas krav på offentliga insatser för krisande företag, partiet som vill ha lägre skatter och marknadsekonomi. ”Ska socialismen rädda kapitalismen?” är en fråga jag själv har fått.

Ja, M är för lägre skatter. Ja, M är för marknadsekonomi. M är också för en stark och effektiv stat, om än inte nödvändigtvis så stor. Det är i kristid staten verkligen ska ställa upp. Det är ingen motsats till marknadsekonomi. Och det är inte socialism.

För coronakrisen är inget vanligt hack i kurvan. Den är inget marknadsmisslyckande i meningen att kunderna helt plötsligt tycker att företagens produkter är undermåliga och därför inte vill köpa dem. Den är heller inget skäl för exempelvis ökat statligt ägande som Vänsterpartiet vill se - där har vi socialism.

Annons

Annons

Men varslen då, är inte de tecken på marknadsmisslyckande? undrar måhända vän av vänsterordning? Nej, tvärtom. Varslen är givetvis ytterst en konsekvens av marknadsekonomin på grund av strypt efterfrågan, men det beror på en icke påverkbar faktor (virus), inte ändrad kundsmak.

Är det något som kan se till att varslen en dag minskar och människor anställs är det alltså marknadsekonomin, det vill säga det system av fria avtal inom äganderättens ram.

Det förutsätter dock att politiken, vi moderater ej undantagna, kan förklara varför det då är så viktigt att stötta dem som ger arbete – företagarna, entreprenörerna. Krisåtgärder är en sak, men efter corona kvarstår incitamenten: minskade kostnader att anställa, viljan att ta risk, möjligheten att göra vinst och tjäna pengar.

För det handlar ytterst om pengar. Alltid. Även för klenoderna i svenskt näringsliv. Volvo handlar om pengar. Skatter handlar om pengar.

Vad händer, som företagaren jag samtalade med uttryckte det, om Volvo får samma råd från sin revisor: sälj eller flytta, eller det värsta - avveckla? För att det helt enkelt inte bedöms vara värt att driva företag i Sverige längre.

Då har vi en kris av en helt annan kaliber.

Dan Sylvebo (M)

Regionråd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan