Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kraftig ökning av anmälda arbetssjukdomar - här är farligaste jobben

I fjol ökade antalet anmälda arbetssjukdomar med närmare 20 procent. Det är främst kvinnor som blir sjuka på jobbet, enligt Arbetsmiljöverket.

Se hela listan över de farligaste jobben för kvinnor och män.

"Det här förstärker vår bild av att många kvinnodominerade verksamheter har en tung arbetsmiljö. Coronapandemin ökar pressen ytterligare, inte minst inom vård och omsorg", skriver myndighetens generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem i ett pressmeddelande.

Totalt ökade anmälningarna om arbetssjukdomar med 1 700 till 10 600 under 2019. Kvinnorna anmäler nästan dubbelt så ofta som männen.

Annons

Det är framför allt kvinnor som arbetar inom offentlig förvaltning samt vård och omsorg som i högre grad anmäler att de blivit sjuka av sociala och organisatoriska orsaker under 2019. Det kan handla om hög arbetsbelastning, små möjligheter att påverka arbetets utformning eller samarbetsproblem. Fler kvinnor anmäler också arbetssjukdomar på grund av belastningsskador. Det kan vara tunga lyft, olämpliga arbetsställningar och ensidigt repetitivt arbete, något som är vanligast inom tillverkningsindustrin.

Annons

Totalt anmäldes 103 900 arbetsolyckor 2019, av dessa ledde 34 700 till sjukfrånvaro.

Män är liksom tidigare år mer olycksdrabbade än kvinnor på jobbet, särskilt unga män. Transport- och magasinering (lagerarbete) är de mest riskfyllda verksamheterna för både män och kvinnor, sett till anmälda arbetsolyckor per sysselsatta.

En arbetsolycka som leder till sjukskrivning inträffar ofta när något har skett som avviker från det normala. Bland män kan det handla om förlorad kontroll över handverktyg och transportmedel. För kvinnorna dominerar olyckor på grund av fall och lyft.

Dock minskade antalet olyckor med dödlig utgång, 36 dog (31 män och fem kvinnor) på jobbet bland den svenska arbetskraften, mot 50 under 2018.

Ytterligare sju omkom bland den utländska arbetskraften och tre i arbetsmarknadsåtgärder, enligt Arbetsmiljöverket.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy