Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Kina, WHO och corona

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I Kina inträffade den 10 december 2019 det första kända fallet i den sjukdom som den 27 december av kinesiska läkare identifierades härröra från ett nytt virus, som kom att kallas Corona. Lokala myndigheter underrättades och mörklade direkt historien, helt i enlighet med diktaturstatens principer och tradition. Ett par läkare läckte dock uppgifter men tystades, greps och anklagades för brottslig verksamhet. Den nya sjukdomen, covid-19, fick dock sådan omfattning att mörkläggningen inte helt kunde upprätthållas. FN-organet WHO fick därför redan den 30 december någon slags information om situationen. Först den 20 januari infördes dock ett nationellt nödläge i Kina.

Annons

Annons

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus mötte den 28 januari Kinas president Xi Jinping och lovprisade efter mötet Kina för dess information om och kontroll av utbrottet. Hur det gick i verkligheten har hela världen fått uppleva i form av sjukdom, död, arbetslöshet, ekonomisk katastrof, missade utbildningar, social isolering och annat elände som följt och kommer att följa i Coronapandemins spår.

Både Kina och WHO förtjänar allvarlig kritik. Kina därför att man först försökte mörklägga hela historien om Corona och sedan därför att man dröjde ända till den 20 januari med att utlysa nationellt nödläge och underrätta omvärlden därom. Därigenom gick möjligheten till tre veckors internationellt arbete för att motarbeta spridningen förlorad. WHO därför att man visat prov på en häpnadsväckande godtrogenhet och istället för lovord bort omedelbart efter den 30 december ha krävt öppenhet och snabb adekvat information från Kina. Även WHO:s agerande kan därför antas ha fördröjt åtgärder mot spridningen.

Det är märkligt att så få kritiska röster höjts i världen inklusive Sverige mot Kina och WHO i berörda avseenden. Reagerar vi inte kraftfullt kommer förmodligen allt att förbli vid det gamla. Kina mörkar och är senfärdigt och WHO förblir ett inkompetent organ. När nästa pandemi hotar är vi kanske lika illa ute.

Sven-Anders Almén

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy