Annons

Annons

Annons

ledare liberalCorona: Sjukvården

Ledare: Regionen leker med siffror och döden

Vårdpersonalens semester ser ut att hotas. Försvarets helikoptrar och andra läns hjälpsamhet kan inte överta politikernas ansvar i Region Jönköping.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Försvarets modell helikopter 16 kan inte överta politikernas ansvar i Region Jönköping. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT.

Annons

I filmen Black Hawk Down kraschar en amerikansk stridshelikopter i Mogadishu. För att rädda de överlevande ber generalmajor Garrison om hjälp från den FN-koalition som tillsammans med USA anlänt till landet för att stoppa ett illegitimt maktövertagande. Till undsättning kommer bland annat malaysiska och pakistanska fredsstyrkor.

Jönköping är just nu lite som generalmajor Garrison, och landets övriga län kan sägas vara fredsstyrkorna från FN. På tisdagskvällen kunde tidningen berätta att länet nu har flest bekräftade fall i Sverige av covid-19 per 100 000 invånare enligt Folkhälsomyndigheten.

Annons

Totalt får nio patienter intensivvård i länet. Därtill får sju länsbor intensivvård i andra regioner. På vilket av länets tre sjukhus som patienterna vårdas framgår inte av Region Jönköpings statistik. Men det går att göra kvalificerade antaganden.

Annons

Till sjukhusen anländer nu med jämna mellanrum försvarsmaktens Black Hawk-helikoptrar, vilket tidningen rapporterade om under onsdagen. De är specialutrustade för att flytta intensivvårdspatienter.

Kjell Ivarsson, sjukvårdsdirektör för kirurgisk vård i Region Jönköpings län, framhåller att det är ”oerhört viktigt” att kunna ”fortsätta hjälpas åt och dela på kapaciteten mellan regionerna för att kunna ge våra medarbetare ledigt”.

Ledarsidan har återkommande kritiserat regionen för att inte snabbt ha erbjudit generös ersättning för vårdpersonal som skjuter upp semestern – en lösning de flesta andra län tagit till.

Det lönepåslag som diskuterades i maj vore mindre nyttigt än återhämtning för redan utpumpade sjuksköterskor och läkare. En kraftig ekonomisk ersättning för uppskjuten semester hade signalerat att ledningen tog den rätteligen irriterade personalens behov på allvar. Då räknade regionen med fyra veckors semester åt alla.

Annons

När man i början av juni presenterade en lösning med risktillägg var semesterveckorna bara tre. Den fjärde fick skjutas upp utan kompensation. Men enligt sjukvårdsdirektör Mats Bojestig var regionens prognos att de tre sammanhängande veckorna skulle kunna genomföras.

Annons

För IVA-personalen på Ryhov hängde det dock på att inte fler än fyra covidpatienter var inlagda. Att toppa den osmickrande coronalistan blottar de brister som regionens strategi innebär.

Ivarssons kommentar indikerar att länet behöver hjälp utifrån för att hålla sitt löfte om semester. Helikopterlyften ska helt enkelt skapa det andningsutrymme som regionen själv inte lyckats åstadkomma. Det blir i praktiken en lek med siffror och döden.

En Black Hawk-transport kostar en halv miljon kronor. IVA-vård kostar 70 000 kronor per dygn. Det hade sannolikt varit billigare att ge personalen motsvarande en månadslön för varje vecka uppskjuten semester, än att ge ett futtigt risktillägg och hoppas på att beläggningen sjunker.

Därtill har två av de totalt nio flyttade avlidit efter transporten. Enligt en studie från 2019 av två överläkare löper intensivvårdspatienter som flyttas på grund av resursbrist 24 procent högre risk att avlida. Hur kan flytt vara ett reellt alternativ för dessa?

Som ledarsidan skrev 3 juni finns det få som vill satsa sina besparingar på att antalet inlagda magiskt ska sjunka till under fyra och ligga därunder hela sommaren.

Men den masten har regionen surrat sig vid. Som narkosläkaren Rasmus Aagesen uttrycker det verkar det ha ”blivit en principfråga att inte ge mer betalt till våra syrror så att de kan avstå semester.” Det kostar skattebetalarna skjortan eller rentav livet.

Ledarredaktionen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan