Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Välfärden ska beläggas med vinstförbud

Marknaden och privatiseringar har brutit ner samhällets krisberedskap, skriver Carina Ödebrink, riksdagsledamot och distriktsordförande för Socialdemokraterna i Jönköpings län.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Välfärden ska beläggas med vinstförbud, skriver Carina Ödebrink. Foto: Fredrik Sandberg / TT.

Bild: TT

Annons

Coronapandemin har visat hur sårbara vi människor och världen är, och hur beroende vi är av varandra för vår egen överlevnad. Krisen har också allt för tydligt blottat bristerna i välfärden.

Decennier av nedskärningar och minskad politisk styrning tillsammans med marknadstänkande, nyliberalism och privatiseringar har brutit ner samhällets styrka att stå emot kriser.

Pandemin har visat på vikten av att göra det kommande decenniet till det starka samhällets revansch.

Ska vi göra det kommande decenniet till det starka samhällets revansch är det framförallt tre områden som behöver beröras: arbetsmarknaden, äldreomsorgen och att minska marknadskrafternas inflytande i välfärden.

Pandemin har visat på betydelsen av en regeringspolitik som ser till både löntagare och näringsliv. En politik som både förmår att agera kraftfullt mitt i krisen men också har beredskap att stimulera med åtgärder när vi ska få hjulen att rulla igång.

Annons

Annons

I tider av förändring och kriser sker strukturomvandlingen i samhället i snabbare takt.

Gamla jobb försvinner men också nya kommer till. Därför behövs framöver en offensiv arbetsmarknadspolitik som värnar, vårdar och utvecklar den svenska modellen som varit framgångsrik för fler jobb och som ger trygghet i förändring, stärker löntagarnas intressen med förbättrade arbetsvillkor och ökat inflytande.

Hur väl ett samhälle förmår att ta hand om barnen brukar tillskrivas som mått på högt välstånd. Detsamma gäller våra äldre.

Därför behövs en socialdemokratisk politik för äldreomsorgen som inte enbart kan beskrivas i termer av ökade resurser utan också om vad vi vill att äldreomsorgen ska innehålla för att möta de behov hos människorna den är till för.

Det starka samhället och arbetet framöver handlar också om att öka gemenskapen och minska marknadens inflytande i den gemensamma välfärden.

Resultatet av marknadsliberaliseringen av välfärden har varit en ökad ojämlikhet. Detta riskerar på sikt att urholka förtroendet för den offentliga välfärden.

När medborgarna inte längre upplever att de får ut det som de förväntas av skola, vård och omsorg riskerar också viljan att bidra till det gemensamma med skattemedel att minska.

För att vända trenden och återigen öka jämlikheten i Sverige är det nödvändigt att stärka den demokratiskt styrda välfärden och minska marknadskrafterna. Ett första steg är ett vinstförbud i välfärden.

Annons

Erfarenheterna från den kris vi går igenom just nu visar att framtiden inte kan handla om mer högerpolitik eller fler sänkta skatter. Varken marknad och vinstintresse bidrar inte till samhällets styrka. Det har den här våren bevisat.

Sverige behöver i stället steg för steg genomföra reformer för ett jämlikt, solidariskt och tryggt samhälle. Det starka samhällets revansch.

Carina Ödebrink

riksdagsledamot, distriktsordförande för Socialdemokraterna i Jönköpings län

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy