Annons

Annons

Annons

Per-Ola Nilsson

ledare liberalMiljonbluffen mot Tranås kommun

Per-Ola Nilsson
Ledare: Bra med varningar – för så här får det bara inte gå till

Det är bra att de medarbetare som betalat ut en miljon till bluffmakare får varningar. Men Tranås kommun måste göra mer för att återupprätta förtroendet.

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Att Tranås kommun betalat nästan en miljon för bluffakturor kan tyda på att rutiner antingen inte är tillräckligt bra eller att medarbetare inte är bekanta med dem. Nu måste kommunen få medborgarna att tro på att något liknande aldrig kommer att kunna hända igen.

Bild: Jakob Hedberg, Emelie Makrill

Annons

Bluffakturor har ökat kraftigt i omfattning under coronapandemin, enligt Svensk Handel. Något nytt påfund är de dock inte. Falska fakturor är sedan lång, lång tid ett säkrare sommartecken än mygg, skrubbsår och barnkläder täckta av grönska – sammantaget.

Säsongen är vald eftersom chansen att lyckas med en bluff ökar. Antingen för att vikarier täcker upp för ordinarie personal på ekonomiavdelningen eller för att stressade småföretagare försöker sköta det nödvändigaste av andras arbetsuppgifter under semestern.

Men en så stor organisation med så trimmad säkerhet som en kommun ska väl inte gå att lura? Särskilt inte som fenomenet är så känt att sommarbemanningen rimligen drillats att vara misstänksam.

Annons

Jo, Tranås kommun gick att lura, vilket tidningen har berättat i flera artiklar. Den 13 juli kommer ett mejl till ekonomiavdelningen. Det ser ut att komma från ekonomichefen, fast inte från hennes verkliga mejladress.

Annons

Medföljer gör en faktura på drygt 499 000 kronor från en Stockholmsbaserad advokatbyrå, avseende konsultuppdrag. Mejlet avslutas med en uppmaning om att betala i dag.

Vad det verkar reagerar ingen på att beloppet i kombination med uppdraget verkar märkligt, att mejlet är underligt skrivet eller det uppenbart konstiga i att ekonomichefen skulle nöja sig med ett mejl för att få en halv miljon skattekronor utbetalade på stört. I stället betalas fakturan.

Ekonomichefen förklarade det inträffade för tidningen med "den mänskliga faktorn". Det betyder i stort sett ett olyckligt misstag som är så osannolikt att det inte ska kunna begås igen. Det hade kunnat hålla som förklaring – om det bara hade hänt en gång.

En vecka senare kom ett liknande mejl. Samma resultat. 998 000 skattekronor väck. Det är, för att uttrycka det milt, häpnadsväckande och tyder på två möjliga förklaringar. Antingen att befintliga rutiner inte är tillräckligt bra, eller att medarbetarna inte är tillräckligt bekanta med dem. Det väcker förstås frågor om vilka andra rutiner inom Tranås kommun som inte fungerar.

I dag kommenterar Tranås ledande politiker saken. Häftigast reagerar inte oväntat Sverigedemokraternas Björn Forsell. När skattebetalarnas pengar bokstavligt talat slarvas bort är det faktiskt motiverat med upprördhet i det övre spannet.

Annons

Annons

Det är också rimligt att som SD-toppen efterlysa personligt ansvar. Därför är det rätt att Tranås kommun har vidtagit det arbetsrättsliga steget att varna tre medarbetare, däribland ansvarig chef. Det är en viktig signal om vilken nivå man förväntar sig av dem som hanterar skattebetalarnas pengar. Det är också positivt att kommundirektören har initierat en extern granskning.

Det åtgärdspaket som ska presenteras för fullmäktige i nästa vecka måste vara fullödigt. Full transparens måste råda – något som tyvärr inte verkar ha varit fallet när en liknande sak inträffade 2017.

För så här får det bara inte gå till. Det är upp till Tranås kommun att få medborgarna att tro på att det aldrig kommer att hända igen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan