Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Beskedet: Besöksförbud kan införas på äldreboenden

Regeringen ger Folkhälsomyndigheten möjlighet att lokalt införa besöksförbud på äldreboenden.

– Det kommer finnas en tid då vi kan leva ungefär som vanligt, den tiden är inte nu – inte än, säger statsminister Stefan Löfven på en pressträff.

Annons

Statsminister Stefan Löfven beskriver förbudet som en mycket ingripande åtgärd, men att det nu finns behov att kunna införa lokala besöksförbud.

På pressträffen säger socialminister Lena Hallengren att Folkhälsomyndighetens nya befogenheter ska utövas i samarbete med det lokala smittskyddet. Även enskilda kommuner som vill införa ett lokalt besöksförbud ska göra det i samråd med smittskyddet.

Anledningen till att det inte blir något nationellt besöksförbud är, enligt Lena Hallengren, att det inte finns något behov av det.

- Det är ett väldigt ingripande beslut att införa det över hela landet för 80 000 människor, det ser vi inte behov eller stöd för. Men det kan vara så att man behöver det i vissa kommuner, säger Hallengren.

Besöksförbuden kommer dock vara annorlunda jämfört med i våras. Den här gången ska det vara möjligt att göra undantag.

Annons

- Vi har gjort en avvägning så att en make, maka eller partner ändå ska kunna träffas trots ett besöksförbud. Många av dem är själva i riskgrupp, de lever kanske ensamma, träffar få andra personer och är väldigt försiktiga. Det ska vara möjligt för dem att i högre utsträckning göra besök än vad som blev konsekvenserna under våren och sommaren, säger Lena Hallengren.

Annons

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att ett besöksförbud aldrig får ersätta arbetet med att stoppa smittspridningen på äldreboendena.

Han menar på att besöken inte har varit drivande i smittspridningen.

– Det har snarare handlat om hög personalomsättning och brister i basala hygienregler, säger Johan Carlson.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy