Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Lokala coronaråden i Jönköping förlängs till lucia – läget fortsatt allvarligt på riksnivå, enligt Tegnell

Coronaläget i Sverige är allvarligt, betonar statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Vi har väldigt många fall per vecka nu, säger han på tisdagens pressträff.

Bild: TT

Annons

94 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige sedan i fredags, meddelar Folkhälsomyndigheten. Därmed har siffran på smittade som avlidit i landet stigit till 6 500.

En viss minskning i antalet nya fall syns, men det kan möjligtvis vara en effekt av de lokala allmänna råden som har införts. Enligt Anders Tegnell är det för tidigt för att andas ut. Sammanlagt har 225 560 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

- Även om det möjligen ser ut som att det har avstannat lite så bör vi vara försiktiga, vi har fortfarande en omfattande spridning, säger han.

Var i smittspridningen befinner vi oss?

- Vi håller just nu på att ta fram nya scenarier. Det är lite svårt att veta var peaken kommer att hamna nu, men att vi kommer ha en fortsatt ökning av antalet fall inom sjukvården under ett par veckor framöver tror jag att man kan säga redan nu, eftersom det finns en eftersläpning, säger Anders Tegnell och tillägger:

Annons

- Som ett minimum tar det säkert två eller tre veckor innan man ser en avmattning inom sjukvården tyvärr. Under den här perioden, när vi än en gång ser att vi får en stor belastning på vården, så är det viktigt att vi faktiskt tar ett steg till och håller kontakterna till ett minimum.

Annons

192 personer vårdas för närvarande på intensivvårdsavdelning för covid-19 och över 1 000 patienter är inlagda på andra vårdavdelningar för sjukdomen.

Elva regioner i Sverige är i stabsläge, medan fem regioner är i förstärkningsläge, berättar Thomas Lindén, enhetschef på Socialstyrelsen.

- Samtliga bedömer att det väntas en försämring, både på kort och lång sikt, säger han.

Även den globala situationen bedöms som fortsatt allvarlig.

- Vi har nog fortfarande inte ens nått en peak i den här pandemin, utan den kommer med stor sannolikhet att fortsätta utvecklas, säger Anders Tegnell.

Världens länder håller nu tummarna för ett vaccin mot covid-19. Ett vaccin på plats innebär däremot inga större förändringar för hur pandemin hanteras i Sverige. Grundstrategin kommer att ligga kvar, uppger Tegnell.

- Det (vaccinet) kommer att ingå i strategin och vara en del i att skydda riskgrupper, framför allt äldre. På lång sikt kan vi möjligtvis få möjlighet att använda det på andra sätt, men då pratar vi om en bra bit in på nästa år, säger han.

Annons

På tisdagen beslutade Folkhälsomyndigheten även att förlänga de lokala allmänna råden i Jönköpings län till och med den 13 december.

– De lokala råden är utformade efter var vi ser att smittan sprids mest. Vi behöver fortsätta att undvika sammanhang där många personer samlas, till exempel inomhusmiljöer som köpcentrum, badhus och gym. Vi behöver också vänta med fester och andra sammankomster, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér i ett pressmeddelande.

Annons

Alla som vistas Jönköpings län uppmanas att

√ Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Man bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra med fysiskt avstånd till andra, som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad.

√ Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

√ Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.

Annons

Beslutet omfattar också skärpta allmänna råd för arbetsplatser och för verksamheter – som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar.

√ Verksamheter och arbetsgivare bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden ovan. Arbetsgivares åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten. Övriga verksamheter kan minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna, och erbjuda digitala alternativ.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy