Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Beskedet: Första vaccinsprutan kan ges senast den 27 december

Den första vaccinsprutan mot coronaviruset ges i Sverige senast den 27 december – kanske någon dag tidigare än så.

Anders Tegnell, statsepidemiolog, gav fler svar om vaccination under dagens pressträff.

Annons

Vaccineringen startar den 27 eller möjligen på annandagen den 26, rapporterar Ekot i Sveriges Radio med hänvisning till vaccinsamordnare Richard Bergström.

Sverige väntar som alla EU-länder på att den europeiska läkemedelsmyndigheten ska ge klartecken för Pfizer och Biontechs vaccin. Arbetet har skyndats på och ett grönt ljus väntas dagen före julafton, varpå vaccinet kan börja levereras.

Det finns en plan att alla unionens medlemsländer ska starta vaccineringen samtidigt den 27 december, men sett till vaccinsamordnare Bergströms besked till Ekot är det oklart hur strikt Sverige kommer att förhålla sig till det.

Regeringen och Sveriges kommuner och regioner (SKR) kom tidigare denna månad överens om att staten betalar för vaccinet och att regionerna sköter själva vaccineringen. Det uttalade målet är att alla vuxna invånare ska få möjlighet att vaccinera sig under första halvan av nästa år.

Annons

Annons

– När man har fått vaccinet kommer man inte att kunna testa hur mycket skydd man har fått. Det går inte att mäta, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid myndigheternas dagliga presskonferens, där han fick en fråga om det skulle vara möjligt.

Han poängterar dock att testerna har visat att Pfizer och Biontechs vaccin är väldigt effektivt.

– 95 procents säkerhet är en väldigt hög siffra för vilket vaccin som helst, säger Tegnell.

Folkhälsomyndigheten fick under torsdagens presskonferens en fråga om man kommer att få veta om man har fått ett fullgott skydd efter en vaccination eller inte, med tanke på att vaccinen bara är cirka 95 procent effektiva.

– Nej det går inte att mäta efteråt på något säkert sätt, utan det är helt slumpmässigt. Men även om man inte får det fullständiga skyddet så får man ofta ett skydd mot allvarlig sjukdom. Och 95 procent är väldigt effektivt, för vilket vaccin som helst, säger Anders Tegnell.

TT: Varför löper gravida risk att bli allvarligt sjuka i covid-19?

– Varför vet vi inte, men det är inte ovanligt att gravida blir mer allvarligt sjuka i diverse olika infektionssjukdomar. Så det är ingen överraskning, säger Anders Tegnell-

Annons

TT: Borde de få förtur till vaccination?

– Om de ska vaccineras, det får vi se. Det finns än så länge inte data på att det är säkert att ge till gravida, så man vill ha lite information först och kommer att följa det väldigt noga. Vi får hoppas att vi relativt snart vet om det här är ett vaccin som vi kan använda även på gravida, säger Anders Tegnell.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy