Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Kravlös certifiering inom Krav

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det visade sig att Kravmärkningen på livsmedelsprodukter var inte mycket att lita på, konstaterar insändarskribenten. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Annons

I SVT:s Uppdrag granskning (UG), onsdagen den 13 januari, visades exempel på djurhållningen på flera svenska så kallade Krav-gårdar – gårdar med särskilt certifikat och särskilt skarpt regelverk för bland annat omsorgsfull djurhållning. Inslagen i programmet visade dessvärre något helt annat än omsorgsfull djurhållning. Där framgick i stället raka motsatsen med djur som gick och låg i avföring uppblött till flytgödsel av den egna urinen. Djur med pansar av avföring som torkat på deras kroppar. Utmärglade djur och djurkadaver, varav ett låg i en vattenho. Förvuxna hovar och en kviga med horn som vuxit runt tillbaka in i skallen. En medarbetare på en av Krav-gårdarna hade kommit på en ”innovativ” kastreringsmetod: att sätta ett gummiband om testiklarna på unga tjurkalvar så att blodtillförseln ströps och testiklarna i sinom tid ruttnade och trillade bort. En avancerad flerstegsmodell av utstuderad sadism. Hur kan någon bara komma på en så sjuk idé?

Annons

Annons

I programmet medverkade också Kravs VD Anita Falkengren som gjorde en blek figur med sina halvdana försök att bortförklara de allvarliga missförhållandena hos uppfödarna, där bilder och filmer talar ett annat och tydligt språk. Djurplågeri! Ingen kan hävda något annat. Bakom Krav, som startades av engagerade idealister i mitten av 80-talet, står nu jättar som Coop, Axfood, ICA, Arla. LRF med flera. I ett av inslagen i programmet framgick att självaste Arla(!) uppmanat sina leverantörer att larma polisen om UG:s reportrar kom för att göra reportage. Än märkligare var att polisen faktiskt ryckte ut. Det hela framstår i det närmaste som science fiction och är så häpnadsväckande att man knappt tror det är sant. Början till en polisstat, kanske (?) Sammantaget ger det en tydlig indikation om att Arla anser att verksamheten på Krav-gårdarna inte tål granskning av media.

Troligen finns det problem av liknande slag hos uppfödare som inte är Krav-certifierade, liksom det inom båda segmenten naturligtvis finns de som håller hög kvalitet med god djurhållning. Det tråkiga, och oacceptabla, är när en organisation som Krav visar sig stå för något helt annat än det den utger sig för att göra.

För mig som konsument, som i god tro haft ambitionen att i möjligaste mån köpa svenskt, ekologiskt och Kravmärkt, blev programmet ett tufft uppvaknande. I fortsättningen ser jag ingen anledning att köpa Kravmärkta livsmedel och med tanke på Arlas agerande väljer jag fortsättningsvis en annan leverantör av mina mejeriprodukter. Onsdag den 20 januari handlar UG om Kravmärkta slakterier. Det kommer säkert att vara obehagliga scener men vi har skyldighet att se vad det handlar om och ta ställning. Att blunda är inget alternativ.

Märit Strindberg

Nässjö

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan