Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Barnen, alkohol och coronapandemin

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Barnen tycker inte det är okej när föräldrarna dricker, skriver insändarskribenten. Foto: Frida Hedberg/TT

Annons

I dagarna har det kommit ut en ny forskningsrapport i serien ”Alkoholen och samhället” där alkoholens inverkan spelar roll. Det nya rapporten tar upp ”Alkohol och Coronapandemin”. Som aktiv i barnorganisationen Junis och i IOGT-NTO är jag mycket mån om att kunskapen av hur illa det är när vuxna dricker alkohol i barnens närhet, kommer till allas kännedom.

Annons

Läste att fler och fler vuxna tycker att det är okej att dricka alkohol när barnen är med. Barnen tycker inte att det är okej. Bris siffror visar att de fick 1438 samtal under tiden 12 december till 6 januari. Det är en ökning med 40 procent sedan året innan. Samtal som handlade om vuxnas missbruk, fylla och slagsmål. Inom EU där många skolor och förskolor varit stängda ökade samtal till hjälplinjer för våldsutsatta, femdubbelt. Inom EU har även ambulansutryckningar ökat med 60 procent.

Annons

När det gäller alkoholförbrukning så utsätter man sig för en betydligt större risk att drabbas av corona. Det är åtta gånger större risk att bli utsatt för smitta. Det beror på ökad risk för beteendeförändringar i kombination med effekter på immunförsvaret. Redan vid låg konsumtion tappas omdömet med minskade hämningar och avslappning vilket medför försämrad uppfattningsförmåga att anpassa beteendet, bla att man blir högljudd och närgången. Vilket i sin tur leder till större risk för smittspridning i socialt umgänge.

Rökare bör avstå från alkohol under pandemin, menar insändarskribenten. Foto: Hasse Holmberg/TT

När det gäller rent fysiska konsekvenser så bidrar alkoholen till att öka antal ACE2-receptorer i andningsvägarna som då gör det lättare för coronaviruset att infektera cellerna i kroppen. Alkoholen försvagar antikroppar som neutraliserar virus och detta kan innebära svårare infektioner. Alkoholen påverkar sjukdomens svårighetsgrad, tillfrisknande och långsiktiga konsekvenser. Jag vill även tillägga också hur vården drabbas av alkoholrelaterat vårdbehov: 59 469 personer år 2014, att jämföra med 40531 personer år 2020 med corona-relaterat vårdbehov.

Annons

Särskilt farligt för riskgrupper som bör avstå helt från konsumtion:

• 65 år eller äldre

• Har rökt eller är rökare idag

• Är överviktig, har högt blodtryck eller diabetes

• Har hjärt-kärlsjukdom, luftvägssjukdomar, stroke eller cancer

• Har någon leversjukdom, särskilt skrumplever

Källa: Alkohol och Coronapandemin

Eleonore Sundström

Junis/IOGT-NTO

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan