Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Trakasserierna skulle ha stoppats i tid

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Trakasserierna som slutade med mordbrand i Anneberg hade kunnat förhindras, menar insändarskribenten. Foto: Janne Wrangberth

Bild: Janne Wrangberth

Annons

En 68-årig kvinna anträffades på måndagskvällen den 1 februari innebränd till döds i sin villa i Anneberg i Nässjö kommun. Denna tragiska händelse hade inte bort inträffa, om det omgivande samhället inte svikit en ensam och värnlös, äldre kvinna. Bakgrunden till det inträffade är följande.

Räddningstjänsten larmades på måndagskvällen den 1 februari till villan i Anneberg, men då brandpersonalen kom till adressen var byggnaden helt övertänd. I det nedbrunna huset anträffades kvarlevorna efter en äldre kvinna som bodde ensam i huset. Kvarlevorna efter henne hittades i hallen till byggnaden; hennes kropp var svårt sönderbränd. Den avlidna kvinnan hade tidigare under dagen ringt till polisen, efter att rutor på byggnaden krossats av ett gäng på tre-fyra ungdomar, som ville ”jävlas” med henne. 

Annons

Annons

Polisen besökte kvinnan och upprättade en anmälan om ofredande, men gjorde ingenting mer än det. Detta är anmärkningsvärt, med tanke på att den ensamboende kvinnan var helt värnlös mot det gäng av  ungdomar som trakasserade henne.

Enligt uppgifter som framkommit i ärendet var gänget av ungdomar tillbaka till kvinnans hus en halvtimme före branden började. Altandörren hade brutits upp och huset därefter satts i brand. Före branden startade hade ett flertal personer iakttagits invid kvinnans hus; dessa personer har senare identifierats. Dagen efter mordbranden anhölls tre ungdomar, men två av dem släpptes på fri fot, då misstankegraden mot dem inte längre var tillräckligt starka. En 16-årig yngling, hemmahörande i Mellansverige, har  häktats på sannolika skäl misstänkt för mord och grov mordbrand.

En av lokaltidningarna skriver att trakasserierna mot kvinnan i Anneberg pågått under flera år. En av grannarna har berättat för lokaltidningen att kvinnan inte på något sätt var otrevlig eller speciell till sitt sätt, men hon blev ändå utsedd till ”måltavla” av ungdomar som ville busa. Det rörde sig om ungdomar som också bedrev bus på skolgården. Skolan förefaller inte ha haft någon uppsikt över de här ungdomarna. Det är mycket skolans ansvar att ha det.

Det som framkommer i detta fall är att en värnlös kvinna under flera år trakasserats av gäng av ungdomar. Det är tydligt att det samhället inte gett henne det stöd och/eller den hjälp hon varit berättigad till i ett rättssamhälle.

Annons

Annons

Det hade inte behövt gå så långt med  trakasserierna från ungdomarnas sida att hon skulle bli utsatt för mordbrand i sitt eget hus. Denna fruktansvärda händelse möjliggjordes genom det omgivande samhällets svek. Ungdomarna kunde se att varken polis, skola, socialtjänst, föräldrar eller grannar reagerade på trakasserierna.

Den logiska följden av detta blev att ungdomarna gick längre och längre i sina trakasserier mot kvinnan, triggandes varandra. Till slut satte de eld på hennes hus. Det som började med bus, slutade med mord och mordbrand. Trakasserierna mot kvinnan hade inte behövt gå så långt som de gjorde. Låt inte detta komma att upprepas i Anneberg eller på någon annan plats i Sverige!

Kent Olsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan