Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Krav-märkt mat är väl kontrollerad

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det finns ingen aktiv Krav-certifierad gård med djurhållning som har fått djurförbud, Anita Falkenek, vd för Krav.

Annons

Replik på Märit Strindbergs insändare i tidningen den 22 januari 2021.

Det är förståeligt att Märit Strindberg blir upprörd av Uppdrag gransknings program om Krav-certifierade djurgårdar. Det blev vi också. Alla djur ska behandlas på ett värdigt sätt. Men vi delar inte bilden som gavs i programmet. Vår analys visar att endast en halv procent av alla aktiva 2 300 Krav-certifierade djurgårdar har fått förelägganden från offentlig kontroll under de senaste tre åren. Och det finns ingen aktiv Krav-certifierad gård med djurhållning som har fått djurförbud. Det betyder att över 99 procent av alla 2 300 KRAV-bönder med djur lever upp till den höga standard som Krav-märket står för.

Annons

Annons

Det finns ingen mat som är så väl kontrollerad som den Krav-märkta. Krav-certifierade gårdar med djur kontrolleras av oberoende ackrediterade kontrollföretag en till två gånger varje år utifrån Kravs regler. Dessutom kontrolleras de tillsammans med alla andra djurgårdar i offentliga kontroller.

Men vi är ödmjuka för att det finns sådant som kan förbättras ytterligare. Vi kommer till exempel att medverka till en digital plattform där kontrollföretagen på ett praktiskt, frekvent och rättssäkert sätt kan få ta del av beslut från offentliga kontroller.

Vi rekommenderar dem som bara har sett Uppdrag gransknings program, att även ta del av vår bild.

På vår hemsida finns allmän information och fakta om djurgårdarna i programmet.

KRAV-märkt mat bidrar till biologisk mångfald, minskad klimatpåverkan, god djurvälfärd, skydd för miljö och hälsa och till bättre arbetsvillkor för anställda.

Anita Falkenek

vd på KRAV

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan