Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Varför fortsätter man att öka pressen på de som har försörjningsstöd?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Människor som inte har chans att få jobb pressas alltför hårt, menar insändarskirbenten. Foto: Ida Frid

Bild: Ida Frid, Arkivbild

Annons

Moderaterna och andra partier i Nässjö kommun vill öka trycket på invånarna genom att föreslå att handläggare ska åka hem till alla som uppbär försörjningsstöd för att kolla upp så att de gör sina åtagande att vara jobbsökande. Man vill kolla upp så att inga bidragspengar går till grov brottslighet och misstänkliggör skötsamma invånare som aldrig har gjort något olagligt.

Annons

Men det som inte Moderaterna och andra partierna i kommunen fattar är att för de flesta jobb som är lediga har arbetsgivare krav på att jobbsökande måste ha både körkort och egen bil samt rätt utbildning. Detta trots att man vet så mycket väl att de som uppbär försörjningsstöd inte ens får inneha egen bil.

Annons

Och att begära att invånarna ska flytta till annan ort för att få tag på jobb hjälper inte för kraven på körkort, bil, rätt utbildning och erfarenhet kvarstår. Många har inte heller råd att flytta till en tvåa som kostar minst 6 000 kronor i månaden.

Moderaterna och andra partierna vill pressa de som inte ens har chans att få tag på jobb ytterligare och då åsyftar jag på de som är 55-plus som mer eller mindre är rökta från arbetsmarknaden.

De flesta arbetsgivarna vill hellre ha in de som är yngre och som går ut från gymnasiet. Människor som är över 55 kan ha sökt uppemot 50 jobb i månaden men får nobben direkt på grund av att de är anses för gamla. Har man dessutom inte rätt utbildning och erfarenhet som krävs blir det automatisk nobben direkt.

Sedan vill man i framtiden göra det svårare för de som har blivit utkastad från ekonomiska skyddsnätet att ansöka om hjälp för att klara ekonomin medans man håller på att söka jobb.

Boven i dramat är just borgaralliansens regering som hade makten i Riksdagen från 2006 till 2010 som införde yttre parentesen som innebar att de arbetslösa som uppbär A-kassa blir utförsäkrade och utkastade från A-kassa efter 200 dagar och att man samtidigt hösten 2006 sparade bort x antal tusen platser på arbetsmarknadsutbildningar som anordnades av Arbetsförmedlingen. Man hänvisade arbetslösa att söka även jobb där de inte har vare sig rätt kompetens, rätt utbildning eller erfarenhet. Arbetslösa riskerar nu att bli utkastade i skriande fattigdom med allt var det innebär.

Missnöjd Höglandsbo

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan