Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: ”Enough is enough”!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Migrationsverket kritiseras av föreningen SASA – Stöd åt asylsökande i Aneby.

Bild: Jerry Brodin

Annons

”Enough is enough”! Uttrycket användes i USA av en republikansk politiker efter att Trump hetsat till stormning av Capitolium. Nu tillägnar vi Migrationsverket i Sverige detta uttryck.

För någon vecka sedan mindes vi Förintelsens offer i Tyskland och påmindes om det brott som skedde mot mänskligheten och uppmanas "Detta må vi aldrig glömma". Många av oss har tänkt: Hur kunde detta hända? Varför protesterade inte de som visste om vad som hände? När man ser bakåt och har facit i hand är det lätt att förfasa sig. Det är svårare att se vad som händer i dag. Hur kommer Sverige att bli bedömd i historiens ljus? Då flydde människor till Sverige, förintelselägrens överlevande blev välkomnade och fick en fristad här.

Annons

Nu går flykten för många den omvända vägen. Man flyr från Sverige till Tyskland eller andra länder, därför att det "humana" landet inte längre kan skydda människor från förföljelse och säker död.

Annons

Vi som vet vad som pågår, varför gör vi inget? Varför accepterar vi? Varför protesterar vi inte? Kanske protesterar inte tillräckligt många, men flera höjer sina röster mot det skamlösa och vedervärdiga som sker när människor nekas asyl och uppehållstillstånd och lever med fruktan för sina liv. Frågan för oss är nu: Hur kan man få en regering och myndighet att lyssna, som verkar döva och blinda för det som just nu pågår i Sverige?

Vi som skriver är engagerade i en ideell förening, SASA (Stöd åt asylsökande i Aneby). Exemplen på människor som väntar på utvisning till en hotad framtid kan mångfaldigas.

Låt oss ta ett exempel. Ett ungt par flydde till Sverige från Iran för cirka sex år sedan. Kvinnan hade lämnat ett tvångsäktenskap och träffat en annan man. Båda två hade genom sina föräldrar rötter i Afghanistan. Tillsammans kom de till Sverige för att, som de trodde, få en framtid. Här har fötts två barn som nu är sex respektive två år. De har konverterat till kristendomen och sökt asyl på grund av det, men naturligtvis fått avslag. De kunde inte på ett nöjaktigt sätt förklara för MV kyrkoårets ordning, beskriva liturgin eller hur kyrkan smyckas med olika färger under året. Inte heller hade de förstått hur konflikten mellan katoliker och protestanter på Nordirland kan förklaras ur ett kristet perspektiv. Vem kan det? Senaste asylansökan gällde tvååringen som också fick avslag. Han bedöms kunna skyddas av sina föräldrar, som inte kan skydda sig själva! Familjen lever under hot redan i Sverige på grund av att de konverterat och är ännu mer hotade i Afghanistan. Dels för att kvinnan flytt från sitt äktenskap, samt att båda konverterat. Där finns nu släkt som väntar på att de ska anlända så man kan verkställa hoten.

Annons

Annons

Vi undrar: Hur kan någon komma på den befängda idén att en svensk myndighet kan avgöra om en person är kristen eller inte? Det vanliga är ju att man konsulterar expertis när man avgör frågor som en myndighet inte besitter. Här har MV utsett sig själva till expertis i dessa ytterst komplicerade och känsliga frågor. Vi kan också konstatera att trots att vi som har ett livslångt medlemskap i Svenska kyrkan eller annan församlingstillhörighet, aldrig skulle accepteras som genuint kristna utifrån MV:s kriterier.

Vi undrar också hur Barnkonventionens intention fullföljs i detta ärende?

Nu har ”vår” familj gett upp hoppet om skydd i Sverige och ser ingen framtid här. De beger sig till Tyskland för att söka asyl där. Det landet verkar bättre ha tagit till sig begreppet ”Detta må vi aldrig glömma”.

Vi som försökt hjälpa och stötta familjen under deras långa asylprocess känner oss sorgsna, uppgivna och bedrövade och vi är skrämda över den utveckling vi ser i Sverige.

För SASA

Peter Andreasson

P O Ängegärd

Roland Löfgren

Gunnel Ericsson

Stina Brandt

Tommy Gustafsson

Ingegärd Malmberg Bohlin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan