Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Lärares löneanspråk skäl till nekad anställning – vill du gå till en tandläkare utan legitimation?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Att Nässjö kommun väljer att anställa en obehörig lärare istället för en behörig borde väcka reaktioner, skriver insändarskribenten. Foto: Henrik Montgomery/TT

Bild: Arkivbild

Annons

I denna tidning onsdagen den 17 februari 2021 publicerade ledarskribenten Per-Ola Nilsson krönikan "Lärarnas löneanspråk är elefanten i rummet". Krönikan tog sin utgångspunkt i tidigare publicerade artiklar angående läraren som nekades anställning i Nässjö kommun på grund av för högt löneanspråk .

Det krävs utifrån krönikan förtydliganden i sakfrågor men också frågor att svara på för skolledare, politiker och invånare i Nässjö kommun.

Annons

Annons

År 2013 infördes den statliga förstelärarreformen och därefter utvecklingslärarreformen som gav utvalda lärare utvecklingsmöjligheter och ett rejält lönelyft som de sedan har fått behålla. Läraren som sökte jobbet i Nässjö Kommun hade troligtvis en bakgrund som förstelärare eller utvecklingslärare och gjorde därför löneanspråk utifrån den.

Att Nässjö kommun väljer att anställa en obehörig lärare istället för en behörig borde väcka reaktioner och debatt hos föräldrar, politiker och skolledare. Utbildade lärare med lärarlegitimation kan inte ersättas av outbildade och frågan borde vara om det skulle accepteras inom till exempel sjukvården med anställning av till exempel icke legitimerade tandläkare, läkare eller sjuksköterskor för att spara pengar och visa upp en fin budget.

Det finns säkert outbildade, obehöriga lärare som gör goda insatser i skolor men om de utbildade, legitimerade lärarna ska välja att arbeta med Nässjö kommun som arbetsgivare i framtiden krävs att de anställer behöriga, legitimerade kollegor.

Kritiskt tänkande

Svar direkt

Att en tidigare förstelärare skulle söka ett vikariat verkar osannolikt och har hur som helst ingen betydelse för löneläget på den ifrågavarande tjänsten. Läraren nekades inte heller anställning, den tackade nej för att den var missnöjd med lönen. En jämförelse med behörighet inom sjukvården haltar eftersom lagstiftning inte är densamma.

Annons

Som framgick av min krönika är vi överens om att det behövs en professionell lärarkår i Nässjö och Sverige. Dagens läge, där arbetssökande lärare – i flera fall med liten eller ingen erfarenhet – kan begära löner som ligger betydligt över vad legitimerade kollegor med lång erfarenhet tjänar tyder dock på att arbetsmarknaden inte fungerar som den borde.

Per-Ola Nilsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan