Annons

Annons

Annons

Coronaviruset på Höglandet

Insändare
Malin Wengholm (M) känner sig missförstådd – svarar på undersköterskans brev

En undersköterska på Höglandssjukhuset riktade skarp kritik mot regionrådet Malin Wengholm (M) i ett öppet brev. Nu svarar regionrådet och uppger att hon tror att det skett ett missförstånd.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Malin Wengholm (M) svarar på undersköterskans öppna brev.

Bild: TT, Alexandra Sundberg

Annons

LÄS MER: Undersköterska i öppet brev till Malin Wengholm (M): Du borde be om ursäkt för din käftsmäll mot oss på Iva i Eksjö

Hej Jennifer.

Jag beklagar verkligen om du känner dig påhoppad av att man funnit skillnader i dödlighet mellan våra tre sjukhus avseende covidvården. De har aldrig varit min mening.

Jag tror du har misstolkat vad jag har sagt, jag har aldrig uttalat mig om att vår personal inte skulle göra sitt jobb, jag har uttalat mig om utvärdering på systemnivå. Det är nämligen en viktig del av mitt uppdrag.

Annons

På regionstyrelsen den 9 mars 2021 framförde jag följande resonemang och yrkande;

Annons

”Regionstyrelsen ska inom sitt område tillse att den interna kontrollen är tillräcklig samt att verksamheten bedrivs på ett i övrigt tillfredsställande sätt.”

I statistiken från Svenska Intensivvårdsregistret framgår att i vår region skiljer sig andelen avlidna på covid-IVA från 6,2 procent på länssjukhuset Ryhov till 25 procent på Höglandssjukhuset i Eksjö. Statistiken från Svenska Intensivvårdsregistret räknar in patienters olika riskfaktorer i jämförelserna.

För att komma framåt i diskussionen om jämlik vård är det viktigt att förstå vad denna skillnad beror på. En viktig utgångspunkt är att identifiera och fokusera på de eventuella skillnader i vård, behandling och bemötande som inte kan förklaras av patienters olika medicinska förutsättningar, behov eller preferenser.

Moderaterna yrkar på att regionledningskontoret får i uppdrag att utveckla en modell för att mäta och följa upp ojämlik vård inom vår region. Återrapportering till styrelsen 2 gånger/år.

Det kan vara så att skillnaderna har rimliga förklaringar och då är det bra för såväl invånare, personal som politiker att det kommer fram. I Sverige lider vi av utvärderingsskräck och vårt län är inget undantag. Genom att följa upp och analysera verksamheten kan både förtroendevalda och verksamhetsansvariga få en återkoppling kring måluppfyllelse och kvalité. Invånarna i vårt län, våra uppdragsgivare, vill att vi säkerställer kvaliteten på välfärdstjänsterna som vi betalar via skattsedeln.

Annons

Annons

Du får gärna höra av dig till mig om det är något mer du undrar över.

Bästa hälsningar Malin Wengholm

LÄS MER: Per-Ola Nilsson: Hade det verkligen varit bättre om ingen hade höjt på ögonbrynen?

Bild: TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan