Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Stålhammar: ”Med musik kan vi motverka främlingskap”

Musik är sinnenas kommunikation. Den är oberoende av social och kulturell bakgrund och är därför en stor tillgång för att motverka främlingskap, skriver musikprofessor Börje Stålhammar.

Folk- och världsmusiklägret Ethno startade för trettio år sedan. Numera arrangeras det i en rad länder och på fem kontinenter. I år blir det digitalt. Foto: Foto: Peter Ahlbom/Ethno

Annons

Småregnigt och lite kallt. Det är sommarkvällskonsert utomhus. Ensemblen gör sitt bästa för att hålla publiken varm. Resultatet är lyckat. Plötsligt hörs ett svagt nynnande. Störande? Det tilltar efter hand, men överröstar inte musiken. Det är någon ur publiken – en mansröst. Rösten smälter samman med ensembleklangen. Den stör inte. Den lyfter den musikaliska upplevelsen till en helt ny nivå. Musiken börjar vibrera. Samspelet mellan rösten och ensemblen skapar ett av dessa sällsynta ögonblick som ibland brukar beskrivas som ”Starka musikupplevelser”. Jag fick det återberättat av en person som stod bredvid ”sångaren”. Det blev en unik och minnesvärd musikupplevelse. Ibland drabbas man av musik på ett ovanligt sätt. Det här var ett sådant tillfälle. Själv satt jag på en annan plats och hörde inte nynnandet överhuvudtaget.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan